Terhesség és diabétesz

Terhesség és diabétesz

Régen nagy nehézséget jelentett a cukorbeteg számára a terhesség. A diabétesz 1-es típusában szenvedő nők sokszor nem érték meg azt az életkort, hogy gyermeket szülhessenek.  A magasra szökő vércukorértékek súlyos szövődményeket okoztak mind az anyánál, mind pedig a gyermeknél. Ma már a diabétesz miatt nem kell lemondani a gyermekvállalásról.

Az 1-es típusú diabéteszben szenvedők szinte problémamentesen világra tudják hozni gyermekeiket. Feltétel azonban, hogy vércukorszintjük megfelelően be legyen állítva.

Az öröklődési tényező

A nem, vagy rosszul kezelt cukorbetegség gyakran szülési komplikációkat okoz. Húgyúti fertőzések is sűrűbben jelentkezhetnek, mint az egészségeseknél. Ha ezt nem orvosolják, magas lázzal járó vesemedence-gyulladás léphet fel, és fokozott rizikóval kell számolni az alábbiak tekintetében:

  • terhességi magasvérnyomás
  • fehérjevizelés
  • nagyfokú ödéma
  • gesztózis

Gesztózis: terhességi komplikáció

A gesztózis egyike a terhesség alatt fellépő komplikációknak. Az ok az idejében fel nem fedezett magas vérnyomás. A gesztózis jeleit felismerhetjük a következő szimptómák alapján:

  • vízháztartási problémák (arc -, kéz -, lábödéma)
  • fejfájás
  • csökkent vizeletmennyiség.

Amennyiben a szövődmények nagyon súlyossá válnak, tanácsos lehet a terhesség megszakítása is.

A cukorbetegség késői következményeiről

A késői szövődmények rosszabbodhatnak. Azok a nők, akiknél már jelentkeznek a szövődmények jelei, számíthatnak arra, hogy a terhességük alatt ezek tovább súlyosbodhatnak.  Esetükben feltétlenül szükséges a terhesség előtti részletes tanácsadás.

A szemek különösen érzékenyek.  A retinopátia akkor is rosszabbodhat, ha a betegség egyébként még nincs előrehaladott állapotban. A legfontosabb szabály a retina folyamatos vizsgálata. Lézeres beavatkozással akár meg is szüntethetők az elváltozások. A terhességet megelőzően végzett lézeres kezelés meggátolhatja a szövődmények kialakulását. Amennyiben a retinopátia már súlyossá vált, a terhesség alatt fokozódik a szemben az új erek kialakulása.  Ez komoly mértékben korlátozza a látásképességet és akár vakságot is okozhat. Amennyiben a cukorbeteg anya, gyermekvállalás mellett dönt, a terhesség előtti lézerkezeléssel csökkentheti a szövődmények kialakulásának esélyét.

Ebben az esetben terhesség a megfelelő várakozási idő után vállalható. A veseszövődmények következtében gyakrabban történik koraszülés. A már meglévő veseszövődmény fokozza a veseműködés további romlásának veszélyét, ezzel a magasvérnyomásét és a fehérjevizelését is.  A magas vérnyomásértékek azért érdemelnek kiemelt figyelmet, mert a terhesség utolsó harmadában a gesztózis kialakulásában szerepet játszhatnak. Célirányos kezeléssel ezek a szövődmények azonban elkerülhetőek illetve csökkenthetőek.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek