Terhesség 1. hónap: Sikerült! - Babaváró 7.rész

Terhesség 1. hónap: Sikerült! - Babaváró 7.rész

Sorozatunk szereplői két éve vágynak babára. Sok mindenen keresztülmentek, míg végül teljesült az álmuk. Ezentúl a terhességet követjük végig hónapról hónapra. Szakértőnk dr. Vass Zoltán szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista.

Helyzetjelentés

Hédi, a 29 éves rendezvényszervező és Bence, a 33 éves informatikus számtalan vizsgálaton és négy sikertelen inszemináción estek túl. Végül belevágtak a lombikprogramba, és most úgy tűnik, megfogant a babájuk.

A terhesség első hónapja általában olyan időszak, amikor a kismama még nem is tudja, hogy másállapotba került. Hédiék helyzete speciális, hiszen az embrió beültetése óta mást sem tesznek, csak számolják a napokat.

Kettős könyvelés

Fontos tudni, hogy a szülészeti számolás kissé becsapós. Az utolsó menstruáció első napjától számítja a terhességet, holott a fogantatás nyilvánvalóan csak mintegy két héttel később következik be. Az embrió tehát valójában két héttel fiatalabb a hivatalos koránál. Miután azonban évezredeken át nem akadt megbízhatóbb viszonyítási pont, még ma is az utolsó menstruáció a támpont.

Terhesség 1. hónap: Sikerült! - Babaváró 7.rész

Cikksorozatunkban is ezt vesszük alapul. Az első hónap alatt tehát azt az időszakot értjük, ami a beültetést (másoknál: a spontán megtermékenyülést) két héttel megelőző, utolsó menstruáció időpontja és az embrió kéthetes kora között telik el.

Mi történik a babával?

Babának éppenséggel még túlzás nevezni a kis lényt. Bár szabad szemmel még nem is lenne látható, napról napra rohamosan fejlődik. Az első napon létrejön a megtermékenyülés, a két ivarsejt egyesül. A második napon kettéosztódik. A harmadik napon már nyolc sejtből áll. A negyedik napon létrejön a szedercsíra, az ötödik napon pedig a hólyagcsíra állapot: ekkor már több száz sejt alkotja az embriót, vagy inkább embriócsomót. Hédiék esetében mindez még a lombikban zajlott. Spontán fogantatás esetén azonban a zigóta a petevezetőben haladva osztódik. A harmadik hét vége felé ágyazódik be a méhfal megvastagodott nyálkahártyájába.

Mi történik a mamával?

Az első hónapban többnyire semmilyen speciális jel nem utal a fogantatás tényére. Bár a női ösztön nem lebecsülendő: sokan állítják, hogy pontosan megérezték, mikor estek teherbe. Az első kézzelfogható jelzés azonban az, amikor elmarad a nő menstruációja. (Ennek azonban számtalan más oka is lehet, például utazás, kimerültség, stressz, nagymértékű súlyváltozás vagy hormonzavarok.)

Terhesség 1. hónap: Sikerült! - Babaváró 7.rész

Ekkor érdemes terhességi tesztet végezni. A patikában többféle teszt is kapható, amely a vizeletből kimutatja a HCG, azaz az úgynevezett terhességi hormon jelenlétét.

Felkészülés

Tervezett babánál az igazán tudatos kismamának arra is gondolnia kell, milyen életmódot folytat, hiszen hetek telhetnek el úgy, hogy várandós, de még nem tud róla. Mint dr. Vass Zoltán mondja: ne tegyen semmi olyasmit a leendő édesanya, amit később megbánna. Kerülje el a dohányfüst minden formáját! Ne fogyasszon alkoholt! (Nagy ritkán egy pohárka vörösbor valószínűleg nem árthat.) Ne végezzen megterhelő fizikai munkát. Kerülje a gyógyszerszedést. Ha mindenképpen fájdalomcsillapítóra van szüksége, lehetőleg egykomponensű szert válasszon, paracetamol- vagy ibuprofentartalmút! Ha naponta egy-két kávét megiszik, abból nem lehet baj, ne hagyja abba, hiszen az elvonással talán többet árthat. Érdemes feltöltenie a vitaminraktárait, vasat, folsavat, magzatvédő vitamint szednie. A terhesség alatt ugyanis várható a vérkép rosszabbodása: legyen jó a kiindulási állapot!

Már hivatalos?

Hédi terhességi tesztjén két csík jelenik meg: ezek szerint áldott állapotban van. Szinte el sem hiszik, hogy végre nekik is sikerült, így vesznek még egy tesztet a biztonság kedvéért. Az is pozitív. Majdnem kiugranak a bőrükből, de eszükbe jut, mit mondott az orvosuk: szükségtelen egyből nőgyógyászhoz rohanni, mert még ő sem látna semmit: ezzel érdemes a hatodik hétig várni. Az sem árt, ha ebben a nagyon korai időszakban még nem hozzák nyilvánosságra a hírt: hadd maradjon egy ideig az ő titkuk.

Folytatjuk!

Sorozatunk korábbi cikkeit keresse az Egészségtükör.hu portálon a Babaváró témakörben

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek