Tepsis burgonya - Egészségséfünk receptje
Nekünk, háziasszonyoknak, sokszor nemcsak azt kell kitalálni, hogy a húsból mit készítsünk, hanem azt is, hogy milyen köretet adjunk hozzá. Ha valóban változatosan akarunk főzni, akkor ez nem mindig könnyű feladat. Most ehhez adok egy kis segítséget.
Elkészítési idő: kb. 45 perc + előkészítés
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 2 egész tojás
- 4 dl főzőtejszín
- só, bors
- margarin
- 1 marék snidling aprítva
- 30 dkg reszelt sajt (ízlés szerinti, 3 felé osztva)
A burgonyát hámozzuk meg és vágjuk vékony karikákra. A hőálló edényt, amiben sütni fogjuk, kenjük ki vajjal. A tejszínt keverjük össze a tojással, fűszerekkel, snidlinggel. Egy pici snidlinget rakjunk félre díszítéshez. Kezdjük el lerakni a karikázott burgonyát. Amikor egy sor kész, szórjuk meg sajttal, locsoljuk meg egy kis tojásos tejszínnel, majd rakjuk rá a következő sor burgonyát. Minimum 3 sort készítsünk így. A végén öntsük rá a maradék tejszínt és szórjuk meg a tetejét sajttal. Fedjük le fóliával és 200 fokra előmelegített sütőben süssük 35 percet. Vegyük le a fóliát, és tegyük vissza még 10 percre. Tálaláskor szórjuk meg snidlinggel vagy petrezselyemmel.
Tipp! Ez egy alaprecept, amit számtalan módon variálhatunk. Rakhatunk a tetejére aprított bacon szalonnát, a sorok közé tehetünk csíkokra vágott sonkát, így főétel is lehet, vagy akár kivajazott kuglófsütőben is süthetjük, akkor kifejezetten szép formájú lesz.
Jó tudni! Ha valaki cukros vagy diétázik, cserélgesse az alapanyagokat. A főzőtejszín legyen 10 százalékos, a sonka sovány, a sajt zsírszegény.
Tápérték (100 g)
|
Burgonya (főtt) |
Tojás |
Cheddar |
Gépsonka |
Főzőtejszín 10 %-os |
Energia |
86 kcal |
|
282 kcal |
157 kcal |
120 kcal |
Fehérje |
1,7 g |
12,6 g |
27,2 g |
22,6 g |
3,2 g |
Zsír |
0,1 g |
9,5 g |
18,3 g |
7,1 g |
10 g |
Szénhidrát |
20 g |
1,8 g |
2 g |
0,4 g |
4,3 g |
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

