Tényleg bele lehet halni a bánatba

Tényleg bele lehet halni a bánatba

Szerettünk elveszítése megduplázza a szívbénulás és a stroke kockázatát. Így mondhatjuk, hogy egy ilyen tragédia konkréten összetörheti a szívünket.

A gyász első hónapjában a legnagyobb a veszély, majd az idő múlásával egyre csökken a rizikó. Erre az eredményre a kutatók 30 000 brit vizsgálata után jutottak.

Tényleg bele lehet halni a bánatba

Sunil Shah, a kutatás vezetője azt mondja, hogy ez főleg azért következik be, mert a mély gyászban lévő emberek elfeledkeznek saját magukról, hanyagolják egészségi állapotukat, elfelejtik bevenni gyógyszereiket.

„De az is bizonyított, hogy a gyász olyan pszicholóbefolyásolják a véralvadást, a vérnyomást, a stressz hormon szintjét és a szívritmustgiai reakciókat vált ki, amik befolyásolják a véralvadást, a vérnyomást, a stressz hormon szintjét és a szívritmust, amelyek mindegyike emeli a szívroham és a stroke kockázatát” - mondja a professzor asszony.

Ezért is nagyon fontos a környezet, rokonok, barátok figyelme, amikor valaki elveszít egy számára fontos embert.

A sztárvilágból is találunk példákat erre a jelenségre. Brittany Murphy színésznő férje az ifjú feleség halála után öt hónappal halt meg. A Ki vagy, doki című népszerű sorozat szereplője, Mary Tamm 2012-ben távozott az élők sorából, és férje a temetését követő napon halt meg megrázó hirtelenséggel.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek