Tények és tévhitek a PCOS-ről és az inzulin rezisztenciáról

Tények és tévhitek a PCOS-ről és az inzulin rezisztenciáról

Az interneten, és sokszor a beszélgetések alkalmával is elhangoznak olyan állítások, amik a PCOS és az inzulin rezisztencia betegségeket érintik. Ezek azonban sokszor félrevezetők, sőt, teljesen hamisak, így nem árt tisztázni néhány kérdést. A válaszokat dr. Koppány Viktória, a Budai Endoikrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája adja meg.

Állítás: Jó a paleolit diéta az inzulinrezisztencia kezelésére.

„Az inzulinrezisztencia kezelésének egyik alapja a limitalt, napi 5 alkalomra osztott szénhidrátbevitel.

Tények és tévhitek a PCOS-ről és az inzulin rezisztenciáról

A szénhidrát mennyisége sem túl kevés (ezért nem jó, ha a betegek azt mondjak, hogy én nem eszem szénhidrátot), sem túl sok nem lehet, általában 160 gramm naponta- de lehet 120 és 200 gramm között mozogni kivételes esetben, főleg, ha valakinek fogyni kell (120 gramm), vagy terhes (200 gr.). A bevitel szempontjából a diéta mindegy, a lényeg, hogy ezekhez a számokhoz kell ragaszkodni.”

Állítás: a PCOS nőgyógyászati probléma, mert a petefészket érinti

„A PCOS nem csak petefészek betegség, hiszen a kísérő kórok, mint pl. az inzulin rezisztencia a máj és hasnyálmirigy működését is érinti. A PCOS elsősorban nőgyógyászati probléma, de nem kell mindig nőgyógyász a kezeléséhez, hiszen nem kell mindig operálni!” – mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endoikrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája

Állítás: A PCOS mindig hasi görcsökkel jár

„Nem jár mindig hasi görcsökkel, sőt, az igazság az, hogy ez elég ritka tünete a betegségnek.”

Állítás: a PCOS-nek nem tesz jót az édesítőszer

„Az édesítőszerek nem javasoltak, csak minimálisan, hiszen nem csak a PCOS-re nincsenek jó hatással, hanem az egész szervezetre sem.”

Forrás: Budai Endokrinközpont

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek