Télen is fitten: a vitaminpótlásról

Télen is fitten: a vitaminpótlásról

A hideg hónapok és a rövid nappalok hatással vannak életmódunkra is. Télen kevesebbet vagyunk a friss levegőn, a természetes fényben, kevesebbet mozgunk, mint a melegebb hónapokban és étkezési szokásaink is megváltoznak. Ezeknek az életmódbeli változásoknak köszönhetően gyakrabban érezzük magunkat fáradtnak, könnyebben kapjuk el a betegségeket is. Azonban van megoldás a téli fáradtság leküzdésére.

A magyar lakosság 90 százaléka D-vitaminhiányos lesz a tél végére hisz a hideg hónapokban kevesebb a napsütés, melynek következtében szervezetünk nem tud elegendő D-vitamint termelni. Ez a zsírban oldódó vitamin pedig nagyon fontos szervezetünk számára, hisz erősíti az immunrendszert. Bár vitaminnak nevezzük, valójában egy hormonszerű anyagról van szó, amely a D1, D2, D3 vitaminokból alakul át aktív D vitaminná.

Sokan gondolják azt, hogy amennyiben C-vitamint szednek télen, megelőzhetik a megfázást, elkerülhetik az influenzát. Valójában a megelőzésben sajnos nincs szerepe, azonban jelentősen le tudja rövidíteni a betegségek idejét, mivel a baktériumok elleni harcban segíti szervezetünket.

Az A-vitaminról, más néven retinolról leginkább a szemünk és bőrünk egészsége jut eszünkbe, hisz hiánya szürkületi vakságot idéz elő, illetve a hámréteg berepedezését okozza. Kevésbé ismert tény, hogy fontos szerepe van a különböző fertőzések elleni védekezésben és az immunfolyamatokban.

Télen is fitten: a vitaminpótlásról


A B-vitaminokat gyakran B-komplexként emlegetjük, hisz a különböző B-vitaminok hatásai között sok az átfedés és érdemes őket együtt szedni a jobb hasznosulás érdekben. A B1-vitamin vízben oldódik, azaz a szervezetünk nem tudja nagy mennyiségben elraktározni, pótlására folyamatosan szükség van. A szénhidrát anyagcserében játszik fontos szerepet és az idegrendszer működését támogatja.  A B6-vitamin az egyik legtöbb feladatot ellátó vitamin, részt vesz a vörösvérsejtek képzésében, az ingerületátvivő anyagok, mint például a szerotonin szintézisében, továbbá segít felszabadítani az elraktározott energiát, hatékonyan enyhíti a depresszió tüneteit.

Nagyon fontos tehát, hogy a téli hónapokban is figyeljünk a változatos táplálkozásra, vitaminokban és ásványi anyagokban dús étrendre. Fogyasszunk napi szinten friss zöldségeket és gyümölcsöt, de bátran nyúljunk a savanyúságokhoz is, hisz például a savanyú káposztáról közismert, hogy magas a C-vitamin tartalma. A tudatos táplálkozás és kiegyensúlyozott étrend mellett is előfordulhat, hogy megbetegszünk. Ilyenkor vitamin-igényünk megnő, így érdemes szintetikus vitaminokat szedjünk. A kiegyensúlyozott táplálkozás azonban nem tudjuk ezekkel a készítményekkel nemhelyettesíthető.

Forrás: NNK

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek