Tejtermékekkel az elhízás ellen

Tejtermékekkel az elhízás ellen

A teljes értékű tejtermékeket fogyasztó nők kevésbé híznak, mint azok, akik zsírszegény tejtermékeket fogyasztanak - mutatták ki svéd kutatók.

Több mint 19 ezer középkorú asszonyt vizsgáltak meg kilenc évvel ezelőtt és nemrégiben, és kiderült, hogy azok, akik naponta legalább egyszer teljes értékű tejet, sajtot, joghurtot vagy egyéb tejterméket fogyasztanak, egyértelműen jobban tartják a súlyukat.

A tejtermékeknek a testsúly szabályozásában betöltött esetleges szerepére több nemrégiben megjelent tenulmány hívta fel a figyelmet. Ugyanakkor más tanulmányok készítői nem találtak bizonyítékokat arra, hogy a tejtermékek és a karcsú derék között összefüggés lenne.

Az American Journal of Clincal Nutrition című táplálkozástudományi szaklapban most megjelent tanulmány nem tette világosabbá a képet: először is a kapott adatok szerint csak a teljes, vagyis zsíros tejtermékek látszanak hozzájárulni a súly megőrzéséhez, a sovány termékek nem, másrészt ez is csak azoknál a nőknél látszott érvényesülni, akik a vizsgálat kezdetén is normál testsúllyal bírtak. Emellett a szerzők arra is felhívták a figyelmet: az is lehet, hogy nincs is semmilyen összefüggés, hiszen a táplálkozás az általános életvitel része, és a zsíros tejtermékeket fogyasztó nőknek talán más olyan szokásai is vannak, amelyek a hízás ellen hatnak. Amint az is lehetséges, hogy a sovány tejtermékek fogyasztása mellett eleve a hízásra hajlamos, vagy már hízásnak indult nők döntöttek. Vagyis a kép még korántsem tiszta, ezért a kutatók szerint egyelőre nem ajánlatos az érelzáródást előidéző telített zsírsavakban szegény tejtermékekről áttérni teljes értékűekre.


Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek