Tejjel-mézzel - Kleopátra nyomdokain

Tejjel-mézzel - Kleopátra nyomdokain

Kleopátra tudta, mi a vonzó a férfiak számára. Okos volt és ravasz, spontán és bölcs, művelt és finom. Egyesek gyönyörű nőként említik, mások nem találnak szépségében semmi rendkívülit. Mégis, egyvalamiben egyetértenek a történetírók: Kleopátra ellenállhatatlan volt, lényének sajátos varázsával elbűvölt bárkit, akit akart.

A régi egyiptomiak különös figyelmet fordítottak a testápolásra. Ha megtehették, reggel illatos fürdőt vettek, majd agyagos kenőccsel egész testükről ledörzsölték az elhalt hámsejteket. Végül illatosított olajjal vonták be testüket. Királynőjük, Kleopátra a szépségápolásban is élen járt. A legenda szerint minden áldott nap mézes-szamártejes fürdőt vett. Szerencsére a receptet nem zárták egyiptomi sírkamrába, és még csak a szerzői jog sem védi, így ma már számos wellness-szállodában magunk is kipróbálhatjuk.

Hétköznapi csoda

Mi is a Kleopátra-fürdő titka? Két hétköznapi összetevő: a méz és a tej. A tej mintegy kétezer féle összetevőből áll. Értékes tápanyagokat: vitaminokat, ásványi anyagokat, tejsavat, tejzsírt, tejcukrot, tejfehérjét tartalmaz. A tej - különösen a szamártej - pH-értéke megegyezik a bőr pH-értékével, így óvja annak savköpenyét, sőt, orvosi vélemények szerint a hüvelygyulladástól is megóv. Védi a bőrt, fokozza a vérkeringést. Tárolja a nedvességet, és szabályozza a puhaságért és a feszességért felelős kollagén és elasztin képződését. A tej értékes építőelemeiből a tejsavóban is sok megtalálható. A savó azért is kedvelt, mert hasznos tejfehérjét tartalmaz, de zsírt nem.

Tejjel-mézzel - Kleopátra nyomdokain

A mézet már a régi korokban is mítoszok lengték körül. Az egyiptomi hieroglifák is említik a méhészetet. Az ókori görögök az istenek eledelének vélték a mézet, Plinius pedig egyenesen mennyei csodaszernek nevezte. Szerelmi bájitalként és az örök ifjúság elixírjeként is emlegették, bizonyos helyeken fizetőeszközként is szolgált. A népi gyógyászat is ismeri gyulladások csökkentésére, sebgyógyításra. A méz legnagyobbrészt cukorból áll, ám a benne található egyszerű szénhidrátokat a szervezet könnyen felhasználja. A méz továbbá csaknem 200 tápanyagot tartalmaz. Megtalálhatóak benne a nélkülözhetetlen nyomelemek, például a kalcium, a foszfor, a magnézium, a nátrium, a jód és a vas. Igen sok fajta vitamint is tartalmaz: az A-, a B1-, a B2-, a B3-, a B5-, a B6-, a B12-, a C- és az E-vitamin is fellelhető benne különböző mennyiségben. Enzimek, fehérjék és aminosavak, ásványi sók és illóolajak is alkotóelemei.

Egy kád nyugalom

A wellness-szalonokban meleg vízbe öntik bele az előre elkészített anyagokat, a tejfehérjét, a mézet és különböző illóolajokat. Így egy kád kellemesen és folyamatosan pezsgő lágy, krémes tejet kapunk, amelyben élvezet elmerülni. A fürdő gyengéden tisztítja, táplálja, nyugtatja és revitalizálja bőrünket, amely bársonyossá, puhává válik. 20-25 perc alatt nemcsak a testünk frissül fel, hanem a lelkünk is megnyugszik. A fürdőt egyes helyeken Kleopátra-masszázzsal és Kleopátra-pakolással is kiegészíthetjük. A 30, 60 vagy 90 perces masszázs a svédmasszázs alapjain nyugszik, a testi-lelki harmóniáról aromaterápiás illóolajok, méz és tej gondoskodik. Nyugtatja, szépíti a bőrt, és fokozza a vérkeringést. A pakolás során tejes vagy tejszínes, illóolajos bevonatot visznek fel egész testünkre, majd meleg takaró vagy fólia alatt pihenhetünk. Kezdődhet a csábítás!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek