Tej nélkül anyatej sem lesz?

Tej nélkül anyatej sem lesz?

Hogy miért éppen a tejivást emeltük ki a tévhitek közül? Mert sokan nagy megerőltetések árán mondanak le róla, vagy éppen fordítva, vagyis leerőltetik a torkukon, mert azt olvasták, a babának ez kell. Nos, nem. A babának kellő anyagok vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok, nem a tej. A benne lévő kalcium valóban fontos, de sok más élelmiszerből is be lehet vinni, illetve nagy segítséget jelentenek a várandós vitaminok is.

A netet böngészve bizony nem egyszer futunk bele hajmeresztő tévhitekbe, amikkel a legnagyobb baj az, hogy sokan szentírásnak veszik, és ezzel megnehezítik a saját dolgukat a várandósság alatt, ami valljuk be, egyébként sem éppen könnyű. Az elfuserált tévhitek között az egyik legnagyobb a tejjel kapcsolatos. Ezt tesszük most rendbe, és segítségünkre dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos lesz.

Igyunk/ne igyunk

A tejivás az anya döntése. Ez azt jelenti, hogy ha kívánja, és szívesen issza, akkor tegye. A tejfogyasztás visszafogására csak akkor van szükség, ha a családban van a tejre, vagy annak egyes részeire érzékeny személy, és a baba már megszületett. Ebben az esetben érdemes a szoptatás ideje alatt a minimálisra csökkenteni a tejtermékek fogyasztását, és a legalább hat hónapig anyatejjel etetni a kicsit. Itt fontos megjegyezni, hogy a hipoallergén tápszerek is tehéntejből készülnek!

Amíg azonban a pocakban van a pici, addig a tej fogyasztása, vagy éppen nem fogyasztása kizárólag az anyának tesz jót vagy rosszat, a babára nincsen semmilyen hatással. Fontos azt is megjegyezni, hogy az anya tejfogyasztásának vajmi kevés köze van az anyatej termeléséhez. A kettő kapcsolata annyiban kimerül, hogy a tej is tápanyag, mely szükséges az anyatej termeléséhez, de nem kifejezetten erre a folyadékra van szüksége a szervezetnek, hanem vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok megfelelő kombinációjára.

Tej nélkül anyatej sem lesz?

Kalciumpótlás?

A tej jó kalciumforrás, és tudjuk, hogy ez az anyag elengedhetetlen a csontváz megfelelő kialakításához, de még számos ponton szükséges a szervezet számára. Ahogyan olyan sok más anyagnak, a kalciumnak is megnő az igényelt mennyisége a várandósság hónapjai alatt, illetve a raktárak feltöltésére már a terhesség tervezésétől szükség van.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy nem a tejtermékekből szívódik fel a legjobban a kalcium, és ráadásul segédanyagokra is szüksége van a beépüléshez. A szezámmag, a mák, vagy a hal is gazdag kalciumban. A beépülést egyrészt a szerves kötés, másrészt a D-vitamin megfelelő mennyisége is segíti. A szervezet megnövekedett igényeinek kiszolgálására ezért a szakemberek többsége javasol valamilyen várandósvitamin készítményt. Dr. Angyal Géza elmondta, hogy ezek között is szelektálni kell, hiszen nem mind ugyanazt tudják. Fontos a megfelelő tagoltság, illetve – ebben az esetben is – a szerves kémiai kötés. A szerves kötésű anyagok felszívódása ugyanis akár 80%-kal is jobb lehet a szintetikus társaikkal szemben, ami jelentős különbség.

Ha a cél a nyugodt babavárás, akkor ne az internetet nyúzzuk válaszokért. A kezelőorvos nagyon szívesen válaszol a feltett kérdésekre, hiszen  ez a szakmája, nap mint nap ezzel foglalkozik, míg a kismamáknak csupán 9 hónapjuk van arra, hogy összeszedjék a szükséges ismereteket. Ezt pedig egyszerűbb egy szakembertől, mint az igaz és a fals információk között evezve.

Forrás: ratkotunde.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek