Egy terhes nő is teherbe eshet

Egy terhes nő is teherbe eshet

Szuperfetációnak nevezik azt a jelenséget, amikor egy ikerpár kettő tagja nem egyazon pillanatban fogan, hanem eltéréssel – tehát a már terhes nő ismét teherbe esik.

2016.06.01

Embereknél ez ritka és extrém – mindössze 7 bizonyított ilyen eset van az elmúlt 50 évből -, ám állatoknál meglehetősen gyakori.

Lassan leálló peteérés és későn kialakuló nyákdugó

A szuperfetáció bekövetkezéséhez kettő nagyon ritka dolognak kell egyszerre teljesülnie. Az egyik az, hogy a teherbeesés után normál esetben megszűnő peteérés az átlagosnál lassabban álljon le, és újabb peteérés következzen be 1-2 héttel a megtermékenyülés után. A másik dolog, hogy a  petesejtnek találkoznia kell a hímivarsejttel, csakhogy ez a méhszájat elzáró nyákdugó – mely funkciója az embrió megvédése a fertőzésektől egyúttal a spermiumoktól – nem alakul ki időben, így a hímivarsejtek előtt megnyílik az út.

Egy terhes nő is teherbe eshet

A kutatók azt mondják, ennek a dupla teherbe esésnek az esélye megnőhet termékenységi hormonkezelések alkalmazásakor, és még azt sem tartják kizártnak, hogy sűrűbben előfordul, mint gondolnák, csak nem mindig veszik észre.

Ikrek különböző apáktól

Bizony az is előfordul, hogy egy ikerpárnak más-más apja van, ez olyannyira nem ritka, hogy egy amerikai vizsgálat szerint ikreknél végzett apasági tesztek során 2,4 százalékban két különböző apát találtak. Ennek a jelenségnek a neve szuperfekundáció, és akkor történhet meg, ha egyszerre érik meg két petesejt, amik két különböző együttlét során találkoznak hímivarsejttel és így  termékenyítődnek meg. Innentől már csak az a feltétel, hogy ez a két aktus két különböző férfival történjen.

Forrás: Lemon.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek