Távozz, vesekő!

Távozz, vesekő!

A vesekövesség Európában a lakosság 3–5 százalékát érinti, s az urológiai osztályokon a betegek 10–15 százalékának ez a panasza. Férfiaknál és nőknél, gyerekeknél és időseknél egyaránt előfordulhat. Dr. Kardos Róbert urológus, sebész, onkológus főorvost kérdeztük.

A vesekő kialakulásában a genetikai, az anatómiai és a környezeti, életviteli tényezők egyaránt fontosak. Ha egy bizonyos anyag kezd túltelítődni a vizeletben, kristályképződés indul meg. Leggyakrabban (az esetek 70 százalékában) kalcium-oxalát vagy húgysav (a páciensek 20 százalékánál) alkotja a veseköveket. Kedvezőtlen körülmények között a kő növekedni kezd.

Nagyon fáj!

Az első tünet többnyire az, hogy begörcsöl – általában – az egyik oldalunk. A fájdalom lesugározhat az alhasba vagy akár a herébe, a szeméremtestbe is. A vesekő okozta kínt sokan a szülési fájdalomhoz hasonlítják. Görcsöt akkor érzünk, amikor a korábban még nyugalmi helyzetben lévő kő megmozdul, elindul a vesevezetékben, és elzárja a vizelet útját. A szervezet igyekszik megszabadulni a vizelettől, de ez nem sikerül, az izmok pedig begörcsölnek. Tünet lehet még a hányinger, a hányás, a vizelési inger, a vérvizelés vagy a puffadás is. Ha hidegrázás és láz is jelentkezik, az vesegyulladásra utal, ami azonnali orvosi kezelést igényel!

Az is előfordulhat, hogy csak véletlenül – például egy másik panasz miatt elvégzett ultrahangvizsgálat során – derül ki: vesekövünk van. Mivel ez a kő nem mozdult el – a vesekelyhekben nyugszik –, nem okoz fájdalmat, ám alattomosan, észrevétlenül is megnőhet. Éppen ezért, akinek már volt veseköve, annak tanácsos időnként mindenképpen elmennie egy-egy ellenőrzésre.

Mi lesz a kővel?

A vesekövek egy része magától is távozik.

Bizonyos, nem gyógyszeres módszerekkel elősegíthetjük a kő távozását. A szakorvos fokozott folyadékbevitelt és rázkódással járó mozgást javasol. A kezdetben még kisméretű kristály így talán nem lesz képes megtapadni és tovább növekedni.

Távozz, vesekő!

Ha a követ nem sikerült távozásra bírni, gyógyszeres beavatkozásra van szükség. Olyan gyógyszeres kezelésre, amely a kő feloldását célozza, csak húgysavkövek esetében van lehetőség, hiszen az oxalátkő nem oldható.

Ha azonban két-három hónap is eltelik, és a kő nem ürül ki, akkor lehetőség van a műtét nélküli kőzúzásra (az úgynevezett ESWL-kezelésre). Amennyiben ez eredménytelen, akkor műtéti beavatkozásra van szükség. Ma már azonban a legtöbb műtétnél nem szükséges kinyitni a vesét.

Vizsgálatok

•    Kikérdezés

•    Fizikális vizsgálat

•    Ultrahang: képet ad a kövekről

•    Röntgen: elsősorban a nagyobb köveket mutatja meg

•    CT (kontrasztanyagos vagy kontrasztanyag nélküli): felvilágosítást ad a kő pontos helyzetéről és a társult rendellenességekről is

•    Vizeletüledék-vizsgálat

•    Vérvizsgálatok: a kalcium-, a foszfor- és a húgysavszint ellenőrzése


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek