Táplálkozási tanácsok fogorvostól

Táplálkozási tanácsok fogorvostól

A járványos elhízás és a cukros üdítőitalok fogyasztása összefügghet azzal, hogy egyre több kisgyereknek vannak lyukas fogai, állítja egy új amerikai tanulmány. A kutatás során olyan 2 és 5 év közötti gyerekeket vizsgáltak, akik lyukas tejfoguk miatt szorultak fogorvosi kezelésre. A gyerekek testtömeg-indexének kiszámításakor kiderült, hogy 28 százalékuk túlsúlyos vagy elhízott volt.

Ez az arány öt százalékkal nagyobb a becsült nemzeti átlagnál, magyarázták a tanulmány szerzői a New York-i Buffalo Egyetemen megrendezett sajtótájékoztatón. A kutatók arra is rávilágítottak, hogy a gyerekek 71 százalékának a napi kalória-bevitele meghaladja az 1200 kalóriát, ami az ő korcsoportjuknak az ideális lenne.

"Sejtettük, hogy a nem megfelelő ételek jelenthetik a kapcsolatot az elhízás és a rossz fogak között a gyerekek körében, de e két egészségügyi trend összefüggéséről még nincsenek közzétett adatok - mondta el a sajtótájékoztatón a tanulmány szerzője, Dr. Kathleen Bethin, aki az egyetem gyermekgyógyász docense, és a Buffalói Női- és Gyermekkinika endokrinológiai és diabétesz osztályának igazgatónője.

"Felfedezésünk lényege az, hogy a nem megfelelő táplálkozás kapcsolják össze az elhízást a fogak romlásával. Ezért a fogorvosi rendelő az ideális hely, ahol a megtaníthatják a családokat arra, hogyan táplálkozzanak, és felhívják a figyelmüket az elhízás és a rossz fogak veszélyeire" - állítja Dr. Bethlin. "Nem volt különbség a túlsúlyos és a normál testsúlyú gyerekek kalória-bevitelének mennyiségében, tehát a probléma nem a túlevésből adódik, hanem a rosszul megválasztott ételekből" - tette hozzá.

Az Egyesült Államokban élő gyerekek 5-10 százalékának vannak lyukas fogai, a gyerekkori elhízás pedig megháromszorozódott az elmúlt három évtizedben, ami 2008-ra minden ötödik gyermeket érintett, tudjuk meg a "Healthy People 2010" nevű, egyesült államok-beli országos egészségfejlesztési és betegségmegelőzési programból.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek