Szükségünk van "méregtelenítésre"?

Szükségünk van "méregtelenítésre"?

Manapság szinte divat lett a méregtelenítés. De vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy miért, mikor van rá szükség? Tudjuk-e, hogyan kell jól csinálni?

Mai életmódunk nem nagyon teszi lehetővé, hogy mérgek nélkül létezzünk. Mik is ezek? Vannak olyanok, amelyek elkerülhetetlenek: gondoljunk csak a szennyezett levegőre, amelyet belélegzünk, vagy a klórozott vízre, amelyet megiszunk, amelyben fürdünk.

Szükségünk van

Ezzel szemben más mérgeket mi magunk viszünk be a szervezetünkbe az alkohollal, a cigarettával, a kávéval, a gyógyszerekkel, a túl sós vagy túl cukros, a tartósított, színezett, aromákkal és ízfokozókkal bőségesen dúsított élelmiszerekkel, üdítőkkel: ezeket a "mérgeket" elvileg elkerülhetnénk...

Segítünk a szervezetnek

"A szervezetünk maga is méregtelenít - mondja Henter Izabella dietetikus - Többek között ez is a feladata a májnak, a vesének, a tüdőnek, sőt, a bőrnek is. Normális esetben a szervezet azt és annyit tart meg a bevitt anyagokból, amennyire szüksége van. Ám ha egy kicsit segítünk a testünknek az öntisztulásban, azzal csak jót teszünk."

A téli hónapok alatt kevesebbet mozgunk, kevés gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, a közösségi események is inkább a négy fal között, evés-ivással zajlanak, hajlamosak vagyunk kissé meghízni. Érthető, ha az ünnepek után felmerül bennünk az igény a megtisztulásra, a felfrissülésre. "Én azokat a tisztítókúrákat tartom jónak, amelyekre megfelelően felkészülünk, és nem csak az étkezésre koncentrálnak. Az egynapos húsmentes kúrától a léböjtig sokféle módozat létezik, de a bőséges folyadék minden esetben fontos."

"A hosszabb kúra során fokozatosan szűkítjük a fogyasztandó tápanyagok körét, majd fokozatosan újra kibővítjük azt. Például az első nap hagyjuk el a fehérjét, hiszen ennek feldolgozása a legbonyolultabb a szervezet számára. Másnap fogyasszunk gabonából készült ételeket. Harmadnap tarthatunk egy zöldség- és gyümölcsnapot, a negyedik napon pedig fogyasszunk zöldség-, gyümölcsleveket, teát és vizet! Ezután napról napra újra eljuthatunk a teljes körű táplálkozásig. Az italok és ételek mennyiségét, elkészítési módját egyénre kell szabni. Semmiképpen nem javaslom, hogy ez a kúra egy hétnél vagy tíz napnál tovább tartson. Ha komolyabb böjtöt szeretnénk tartani, akkor menjünk el egy megszervezett kúrára vagy böjttáborba, vegyük igénybe szakember segítségét!"

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek