Szörnyű személyiséggel rendelkeznek az internetes kommentelők

Szörnyű személyiséggel rendelkeznek az internetes kommentelők

Persze nem mindegyikük, csak a trollok. A legújabb kutatás szerint az internetes közösséget negatív és sértő üzenetekkel bombázó kommentelők narcisztikusak, pszichopaták és szadisták, és minél több időt tölt az adott személy a világhálón, annál súlyosabbak nála ezek a problémák.

2014.02.18

Az eredmények alapján a leggyakoribb ilyen negatív személyiségjegy a szadisztikus magatartás. A szlengben csak trolloknak nevezett negatív kommentelők azonosítása érdekében a kanadai kutatók egy egyszerű internetes tesztet dolgoztak ki. A résztvevők a személyiségükre és internetes kommentelési szokásaikra vonatkozó kérdőívet töltöttek ki.

Szörnyű személyiséggel rendelkeznek az internetes kommentelők

A kanadai Manitobai Egyetem kutatói Erin Buckels vezetésével úgy definiálták az internetes trollokat, mint olyan személyek, akik provokatív, ingerlő módon, tárgyhoz nem tartozó üzenetekkel bombáznak egy online közösséget bármilyen nyilvánvaló cél nélkül.

A kutatók szerint a trollok két általuk kidolgozott tesztben is a személyiség úgynevezett „sötét tetrádját” mutatták. A trollkodás pozitív összefüggést mutatott a szadizmussal, pszichopátiával, machiavellizmussal. Az összes személyiségjegy közül a szadizmus állt a legszorosabb összefüggésben a trollkodással, és ami a legfontosabb, ez az összefüggés a trollkodó magatartás sajátossága volt.

„Más internetes tevékenységek, például a chatelés és a vita élvezete azonban nem mutatott összefüggést a szadizmussal. Az internetes trollkodás tehát a hétköznapi szadizmus internetes megjelenési formája” – állítják a kutatók.

A webes felmérés azt mutatta, hogy a válaszadók 5,6 százaléka élvezi a „trollkodást”. A kutatók szerint a trollok és a szadisták is szadisztikus örömet éreznek mások szenvedésétől. „A szadisták csak szórakozni akarnak” – vélik a szakértők, „és az internet lett a játszóterük.”

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek