Szójaolaj a szépségápolásban

Szójaolaj a szépségápolásban

A tudósok arról számoltak be, hogy kifejlesztettek egy új módszert a szójaolaj nagy hatékonyságú, bioalapú napfényvédő összetevővé alakítására, melynek nincsenek egészségre veszélyes hatásai, mint a jelenleg forgalomban levő termékek némelyikének. Az új, természetes napfényvédő anyag helyettesíthetné a petróleumból kivont alapanyagokat egy sor személyes ápolási termékben, hangzott el az Amerikai Vegyianyag Társaság nemzeti találkozóján.

A tanulmány a 12 000 tudományos jelentés egyikeként szerepelt, melyet a találkozón prezentáltak. Ez a gyűlés 2010 egyik legnagyobb volumenű tudományos konferenciája. Joseph László, Ph.D., a kutatás vezetője rámutatott, hogy robbanásszerű forgalmi mutatókkal rendelkeznek a napfényvédők és más bőrápolási termékek, melyek az ultraibolya (UV) sugárzás káros hatásai ellen védenek. Az évenkénti több milliárdos forgalmat azok a vevők jelentik, akik jól informáltak a túlzott napsugárzás és a bőrrák kapcsolatát, illetve a napfény bőröregítő hatását illetően. Ugyanakkor felmerültek kétségek is bizonyos összetevőkkel kapcsolatban. %u201CAz egyik ilyen az oxybenzon, amiről azt gyanítják, hogy lebontja a hormonokat, és így a vízben élő állatok szaporodásának zavarához vezethet."

"Megpróbálunk természetihlette bőrápolási termékeket biztosítani, melyek nem hordoznak egészségügyi kockázatot, és a környezetet sem szennyezik annyira" - mondta László, aki az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának peoriai mezőgazdasági kutatószolgálatánál dolgozik. A fényvédő szerek azok között az anyagok között szerepelnek, melyeket "gyógyszerészeti és személyes ápolási termékek"-nek hívnak (PPCP). Ez egy viszonylag új családja a vízszennyező anyagoknak, melyek potenciálisan veszélyt jelentenek a vadvilágra és az emberekre.

A fényvédő szerek óvnak a bőrrák kialakulásától, mert megvédik a testet kétféle UV-sugárzástól. Az egyik az UV-A, mely mélyen a bőrbe hatol, és összefüggésbe hozható a reaktív oxigénfajták (ROS) kialakulásával. A másik az UV-B, amely a napégést okozza. Néhány fényvédőszer-összetevő ROS-t generál, ha UV-A sugárzás éri, és ez károsíthatja a DNS-t.

A fényvédő szereket gyártó iparág éveken keresztül az UV-B védelemre összpontosított, a napégés megelőzésére. László és munkatársai kifejlesztettek egy technológiát, melynek segítségével a szójaolajat bioalapú aktív összetevővé alakították. A ferulicsavat, mely több száz növényben található meg, elegyíti a szójaolajjal.

A ferulicsavat a zöldségolajjal együtt használva egy olyan vízálló anyag jön létre, mely képes elnyelni mind az UV-A, mind az UV-B sugarakat. Továbbá öregedés- és ráncelleni termékként is használható, mondta László. A feruloyl szójaglicerid (FSG)-nek elnevezett anyagot az iSoy Technologies Corporation gyártja a kereskedelem számára, az Egyesült Államokban és Ázsiában számos kozmetikai termékben felhasználják.

"A bőr öregedését nem csak a napfény, hanem a légszennyezés és más környezeti faktorok is okozzák" - mondta László. "Úgy hisszük, hogy ez a molekula (ferulicsav) megelőzheti a károsodások egy részét, melyet a fent felsorolt hatások szabadgyökös reakciói okoznak. A megközelítés arra az ismeretre épít, hogy az étellel bevitt, vagy a bőrön át a szervezetbe kerülő antioxidánsok megelőzhetik a sérülések egy részét."

Az ACS prezentációban László megemlítette az FSG-előállítás számos szempontját, a klinikai biztonságot és a hatékonysági teszt eredményeit, továbbá csapata legújabb felfedezéseit az FSG egyik fő összetevőjének antioxidáns hatásáról.

"Az eredményeink alátámasztják a feltételezést, hogy az FSG megvédheti az érzékeny sejtösszetevőket és csökkentheti a bőrt érő napsugárzás hatását. A munkánk azt is bemutatja, hogy a mezőgazdasági anyagok felhasználhatók biztonságos és hasznos fogyasztói termékek előállítására."

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek