Szilveszteri étkek: Fűszeres lencse sertéshússal

Szilveszteri étkek: Fűszeres lencse sertéshússal

Vendégeket vársz szilveszterre? Vagy csak szeretnéd ünnepivé tenni az otthon töltött estét szerencsehozó falatokkal? Tovább lépnél a virsli-encsefőzelék kombón? Van pár receptötletünk a számodra!

A recepteket a Sülve-főve együtt testvérpárjától kaptuk
„Tesók és hobbiszakácsok lévén fontos számunkra a hagyomány, de bátran kísérletezünk, átformálunk, és végig hisszük, hogy valami jó sül ki belőle. Sülve-főve együtt c. könyvünkben 75 kedvenc receptünk kapott helyett, blogunkat pedig könyvünk megjelenésekor indítottuk el”. Anna és Zsuzsi

Hozzávalók:

  • 500 g lencse (előre beáztatott vagy konzerves)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3-4 kisebb gerezd fokhagyma
  • kb. 3 dl a sertéssült szaftjából
  • kevés olaj

Tészta kosárkák

  • 500 g fagyasztott leveles tészta
kevés olaj

Tálaláshoz

  • friss bébi spenót és rukkola saláta néhány csepp balzsamecettel

Szilveszteri étkek: Fűszeres lencse sertéshússal

Elkészítés:

Forró serpenyőben kevés olajon a húst minden oldalán körbesütöm. A víz kivételével elkészítem a fűszerkeveréket a többi alapanyagból. Bedörzsölöm vele a húst, tepsibe rakom, és hozzáöntöm a vizet. 130 ⁰C-os sütőben lefedve kb. 4,5-5 órán át készre párolom. A kész húst 2 villával nagyobb szálakra bontom.

Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinsztelem, majd mehet rá az átmosott lencse, a reszelt fokhagyma és az elkészült sertéssült fűszeres szaftja. Áztatott lencse esetén addig főzöm, amíg meg nem puhul. Ha konzerves, akkor elegendő összeforralni.

Az előzőleg kiolvasztott leveles tésztát kb. 2-3 mm vastagra nyújtom. A trükk: a sütőformát fejjel lefelé fordítom, és a kosarak külső falára kerül a tészta, így a kosárkák belső mérete nem változik, és könnyen tölthetőek maradnak. A tésztából köröket szaggatok, a formát megolajozom, hogy könnyen le lehessen szedni, majd ráigazgatom a tésztát. Ekkora adag 18 db nagy (8 cm átmérőjű) vagy 25 db kis (5 cm átmérőjű) kosárkára elegendő. 15 perc alatt 190 ⁰C-os sütőben készre sütöm.

Amikor minden elkészül, akkor a tésztakosárkákat megtöltöm a lencsével, ráhalmozom a tépett húst és a balzsamecettel megbolondított salátát.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek