Szilveszteri étkek: Céklás camembertes házi lepény
Vendégeket vársz szilveszterre? Vagy csak szeretnéd ünnepivé tenni az otthon töltött estét szerencsehozó falatokkal? Tovább lépnél a virsli-encsefőzelék kombón? Van pár receptötletünk a számodra!
A receptet a Sülve-főve együtt testvérpárjától kaptuk:
„Tesók és hobbiszakácsok lévén fontos számunkra a hagyomány, de bátran kísérletezünk, átformálunk, és végig hisszük, hogy valami jó sül ki belőle. Sülve-főve együtt c. könyvünkben 75 kedvenc receptünk kapott helyett, blogunkat pedig könyvünk megjelenésekor indítottuk el”. Anna és Zsuzsi
Hozzávalók 6 főre:
A tésztához:
- 30 dk finomliszt
- 12 dkg vaj
- 2 kk só
- 1 tojá
- s kb. 1 dl víz, amennyit a tészta felvesz
- frissen morzsolt szárított rozmaring
A céklapüréhez:
- 4 db cékla
- 1 fej sonkahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- csipet só
- 1 kk szárított zsálya
- fehérbors ízlés szerint
- 1 kisujjnyi reszelt friss gyömbér
A feltéthez :
- 1/2 körte
- kb. 1 kk méz
- 1 camembert
- nagy marék durvára vágott dió
- friss bébi spenót
Elkészítés:
A tésztához az alapanyagokat összeállítom, a tojásból egy keveset félreteszek a kenéshez. A tésztát összegyúrás után 1 órára hűtőbe pihentetem.
A céklát sós vízben megfőzöm. Míg fő, az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinsztelem. Hozzáadom a puhára főtt céklát és egy kevés főzőlevet, befűszerezem, majd 10 percig alacsony lángon készre főzöm. A felét lepürésítem.
A tésztát körformában kb. 4 mm vékonyra nyújtom, megkenem a céklapürével, ráhalmozom a darabolt céklát, a felszeletelt camembert sajtot, a durvára vágott diót, a vékonyra szeletelt körtét, amire kevés mézet csurgatok. 200 ⁰C-on kb. 40-45 percig sütöm, míg a tészta aranybarna lesz. Friss salátával a tetején tálalom.
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

