Szilveszteri étkek: Céklás camembertes házi lepény

Szilveszteri étkek: Céklás camembertes házi lepény

Vendégeket vársz szilveszterre? Vagy csak szeretnéd ünnepivé tenni az otthon töltött estét szerencsehozó falatokkal? Tovább lépnél a virsli-encsefőzelék kombón? Van pár receptötletünk a számodra!

A receptet a Sülve-főve együtt testvérpárjától kaptuk:
„Tesók és hobbiszakácsok lévén fontos számunkra a hagyomány, de bátran kísérletezünk, átformálunk, és végig hisszük, hogy valami jó sül ki belőle. Sülve-főve együtt c. könyvünkben 75 kedvenc receptünk kapott helyett, blogunkat pedig könyvünk megjelenésekor indítottuk el”. Anna és Zsuzsi

Szilveszteri étkek: Céklás camembertes házi lepény

Hozzávalók 6 főre:

A tésztához:

  • 30 dk finomliszt
  • 12 dkg vaj
  • 2 kk só
  • 1 tojá
  • s
kb. 1 dl víz, amennyit a tészta felvesz
  • frissen morzsolt szárított rozmaring

A céklapüréhez:

  • 4 db cékla
  • 1 fej sonkahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • csipet só
  • 1 kk szárított zsálya
  • fehérbors ízlés szerint
  • 1 kisujjnyi reszelt friss gyömbér

A feltéthez

:

  • 1/2 körte
  • kb. 1 kk méz
  • 1 camembert
  • nagy marék durvára vágott dió
  • friss bébi spenót

Elkészítés:

A tésztához az alapanyagokat összeállítom, a tojásból egy keveset félreteszek a kenéshez. A tésztát összegyúrás után 1 órára hűtőbe pihentetem.

A céklát sós vízben megfőzöm. Míg fő, az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinsztelem. Hozzáadom a puhára főtt céklát és egy kevés főzőlevet, befűszerezem, majd 10 percig alacsony lángon készre főzöm. A felét lepürésítem.
A tésztát körformában kb. 4 mm vékonyra nyújtom, megkenem a céklapürével, ráhalmozom a darabolt céklát, a felszeletelt camembert sajtot, a durvára vágott diót, a vékonyra szeletelt körtét, amire kevés mézet csurgatok. 200 ⁰C-on kb. 40-45 percig sütöm, míg a tészta aranybarna lesz. Friss salátával a tetején tálalom.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek