Szex mindhalálig - De hogyan?

Szex mindhalálig - De hogyan?

A fogamzásgátlás, a tervezett gyermekvállalás ma már senkinek sem okozhat fejtörést. Korosztálytól és nemtől függően számtalan lehetőség közül választhatunk, amelyek elérhetőek, biztonságosak. Cikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat.

Nem is olyan egyszerű, hogy mikor mit válasszunk a növekvő számú új és a már jól kipróbált, ismert fogamzásgátlók közül. Általában a nők kezében van a döntés. A tiniktől a változó korba lépett hölgyekig mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb módszert, amellyel megelőzhető a nem kívánt terhesség. A férfiak többsége egyetlen lehetőséget ismer: a gumióvszert, holott az orvostudomány újabb és újabb megoldásokkal áll elő.  Hogy melyik módszert válasszuk, néhány alapvetést érdemes átgondolni.

Szex mindhalálig - De hogyan?

Mindenekelőtt 100 százalékos biztonságra törekszünk, de nem mellékesek az egyéb szempontok, mint például a fogamzásgátló ára, a használata, a komfortérzet és egyéb körülmények, amelyek a nők és férfiak  életét, szexuális szokásait meghatározzák. A fogamzásgátlók egy része véd a szexuális úton terjedő fertőzésektől, így a választáskor ezt a szempontot is érdemes mérlegelni, különösen azoknak, akiknek nincs állandó szexpartnerük.

Számolás

A mellékhatásoktól félve sokan elutasítják a tablettás fogamzásgátlást, mondván, hogy a legkisebb mennyiségű hormon is káros lehet a szervezetre. Ősidők óta ismert a számolgatós naptármódszer (Ogino-Knaus-féle módszer), a hőmérős módszer (tüszőérés idején, ami általában 3 nap, a test hőmérséklete néhány tized fokkal magasabb az alaphőmérsékletnél), és egyéb más, önmegfigyelésen alapuló metódus. Ezeknek a módszereknek nyilvánvaló előnye, hogy nem kerül egy fillérbe sem, és bárki – minden különösebb előképzettség nélkül – követheti szervezetének hormonális ritmusát. Viszont tudnunk kell, hogy egyik sem nyújt biztonságos fogamzásgátlást.

Spermaölő szerek

A gyógyszermentes sikeres védekezés másik lehetősége, ha a sperma életképtelenné válik. Ennek egyik ismert módja, amikor az aktus után irrigátor segítségével, vízzel spermaölő szert juttattunk a hüvelybe. A módszert a legtöbb nő rendkívül kellemetlennek találja, ráadásul nem is biztonságos. Hüvelybe helyezett kúp, tabletta, zselé, szivacs szintén azt a célt szolgálja, hogy az ondósejtek ne kerüljenek a méhbe. Ezek a szerek spermaölő anyagot tartalmaznak és viszonylag jó hatékonysággal alkalmazhatók, és nem rontják a szexuális együttlét örömét.  Az orvosok leginkább azoknak a hölgyeknek ajánlják, akik rendszeres nemi életet élnek, viszont különböző okok miatt nem szedhetnek tablettát. Nem árt felhívni a figyelmet, hogy a nemi betegségtől nem véd ez a módszer.

Gumióvszer férfiaknak

A legrégibb ismert fogamzásgátló koton (kondom), amely merev péniszre húzva megakadályozza a spermium bejutását a méhbe. Szinte hihetetlen, de az első óvszerről már 1564-ben tesz említést egy olasz orvos, Gabriele Falloppio. A világ legnagyobb nőcsábásza, Casanova szintén használta, no, nem is elsősorban a gyermekáldás elkerülése miatt, sokkal inkább azért, mert az English Overcoat (angol kabát) néven ismert óvszer a szifilisz ellen nyújtott védelmet. Valamikor szövetből, majd állatok beléből készítették, ma latexből vagy poliuretánból. Előnye, hogy viszonylag biztonságos, könnyen hozzáférhető és használata már jól ismert a fiatalok körében is. Különösen az AIDS betegség elterjedése óta az egészségügy sok energiát szán a népszerűsítésére. A modern óvszer nem rontja a szex élvezeti értékét , ennek ellenére sok férfi ódzkodik a használatától.

Női óvszer

Az 1992-ben piacra kerülő női óvszer a vékony és nagyon erős poliuretánból készül. Az óvszer két végén egy-egy gyűrű található, az egyik a méhnyakra illeszkedik, a másik a szeméremajkat borítja be. Elég magas, 75-82 százalékos hatékonysággal véd a nem kívánt terhességtől és a nemi úton terjedő betegségektől.

Szex mindhalálig - De hogyan?

A nők általában azért kedvelik, mert kényelmes, használata egyszerű, az aktus előtt 8 órával felhelyezhető és menstruáció alatt is komfortossá teszi az együttlétet. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy csak egy alkalommal használható. A női óvszer használata teljesen feleslegessé teszi a koton használatát, sőt, a két anyag súrlódása miatt akár ki is szakadhat a gumi.

Hüvelygyűrű

A gyűrű alacsony hormontartalma miatt a fiatalok körében népszerű, de azok is szívesen használják, akik a gyógyszeres fogamzásgátlást elutasítják. Használata a tamponéhoz hasonló. Az átlátszó, rugalmas gyűrűt a menstruáció első napján kell felhelyezni, amely a benne lévő hormonok segítségével meggátolja a teherbeesést. Akik ezt a módszert használják, jól tudják, hogy érdemes a naptárban megjegyezni a felhelyezés napját, mert pontosan három hét letelte után ki kell venni és 7 nap után újat használni. A hüvelygyűrű receptköteles készítmény, használatáról kérdezzük meg orvosunkat.

Szájon át szedhető gyógyszerek

A leggyakrabban használt módszer. Legtöbb fogamzásgátló tabletta ösztrogént és progeszteront tartalmaz. Kettős védelmet nyújt, ugyanis megakadályozza a peteérést, valamit sűrűbbé teszi a méhszájnál kialakuló nyákdugót, amin keresztül nehezen jut át a hímivarsejt. Használata biztonságos, de nem minden hölgynek ajánlott. A kellemetlen mellékhatások közül kiemelhetjük az émelygést, a hányást. Sok olyan mellékhatást is tulajdonítanak a tablettának, amely tévhit, mint például a hízékonyság vagy a rákos daganat kialakulása. A sokféle tabletta közül az orvos javasolja a legmegfelelőbbet. Előnye még az is, hogy a ciklust kiszámíthatóvá, rövidebbé, sőt fájdalommentessé teszi, ugyanis a tablettát szedőknél a méhnyálkahártya vékonyabbá válik, a vérzés kevésbé erős. Hormontartalma miatt a nők gyakran számolnak be arról, hogy a tabletták szedése óta szebb a bőrük. (A gyógyszerszedés abbahagyása után a bőr kitisztulásához akár több hónap is szükséges.)

Spirál

Azoknál a hölgyeknél, akik tudják magukról, hogy könnyen elfelejtik bevenni a tablettát, netalán rosszul vannak tőle vagy idegenkednek az óvszer használatától, a spirál jelenthet védelmet. Kétféle spirál ismert a piacon: a rézspirál és a hormonspirál. A rézspirál egy apró, rézzel bevont műanyag, amelyet az orvos helyez a méhbe. A hormonspirál hasonlóan néz ki, annyi a különbség, hogy hormont bocsát ki. A felhelyezés fájdalommentes, viszont kellemetlenséggel járhat, érdemes évente ellenőriztetni, és háromévente cserélni. Akiknél tünetmentes a használata, azok szerint a legkényelmesebb fogamzásgátló módszer.

Ondózsinór lekötés

Helyi érzéstelenítéssel végzett 30 perces műtét. A vasectomia során a két ondózsinórt átvágják, majd a szabad végeket lekötik, így a heréből nem jut hímivarsejt az ondóba. A műtét után három hónappal ellenőrzik, hogy sikeres volt-e a beavatkozás, és ha igen, akkor más fogamzásgátló módszer használata feleslegessé válik.  (Három hónapig még lehetnek életképes hímivarsejtek az ejakulátumban.) Tudni kell, hogy az eredeti helyzet nagyon nehezen állítható vissza, így csak azoknak a férfiaknak ajánlott, akik teljesen biztosak abban, hogy nem akarnak gyermeket. Ha mégis, akkor azok számára lehetőségként kínálkozik a mesterséges termékenyítés.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek