Szex a szülés után - Fizikai változások

Szex a szülés után - Fizikai változások

Egy gyermek születése után nagy változások köszöntenek be minden család életébe. A barátnőből, feleségből anya lesz, a férfiból pedig apa. Ezek a változások sokszor negatívan befolyásolják a pár kapcsolatát, különösen a szexuális életüket. A szülés utáni fizikai változásokról dr. Demjén László szülész-nőgyógyászt kérdeztük.

Szülés utáni regeneráció

A népi hagyományok szerint a szülést a gyermekágy időszaka követte, ami köré mindenféle hiedelmet szőttek annak érdekében, hogy a kismama ezekben az első hetekben sokat pihenhessen. Ma már nincs szükség szigorú ágynyugalomra, de a hathetes regeneráció most is fontos, és ez a szexuális életre is vonatkozik: azaz hat hétig kerülni kell a klasszikus, behatolásos  közösülést. “Az utóbbi időben jelentősen megnövekedett a császármetszések száma, ám a gyermekágy hosszát illetően nincs különbség a kétféle szülés között.” – hívja fel a figyelmet dr. Demjén László.

Védekezni ilyenkor is kell!

Ha eltelik az a bizonyos hat hét, akkor semmilyen fizikális akadálya nincs az együttlétnek. Bizonyos szülési szövődmények után előfordulhat némi fájdalom, de a szakember szerint ettől nem kell megijedni. Amire viszont nagyon fontos figyelni, az a fogamzásgátlás, ugyanis tévedés az, hogy a szoptatás ideje alatt a nő nem tud teherbe esni.

Szex a szülés után - Fizikai változások

“Válasszuk a megfelelő módszert, attól függően, hogy szeretnénk-e még a jövőben gyereket vállalni vagy sem. Ha igen, akkor használjunk óvszert vagy a megszakításos közösülést, ha már nem szeretnénk több babát, akkor a nőgyógyászunk segítségével helyeztessünk fel spirált – tanácsolja Demjén doktor. Ha szeretnénk még gyereket, érdemes a következő terhességig legalább fél vagy egy évet várni, hogy az anya teste teljesen regenerálódhasson a szülést követően.

Sosem lesz már olyan, mint régen?

A női test a terhesség alatt változásokon megy keresztül: az izmok, a has és a fenék alakja is másmilyen lesz. A szülés is okoz szervi elváltozásokat, például a hüvelyben is, de ezek - csakúgy mint a korábban említett egyéb változások - az idő múlásával és egy kis odafigyeléssel, tornával visszanyerik eredeti állapotukat.

“Szerintem semmi ok az aggodalomra. Én egy picit tágabb lettem, de ettől nem változott közöttünk semmi.  Persze ez biztos mindenkinél más, meg attól is függ, hogy hogy varrnak össze, de erre azért odafigyelnek az orvosok. Én soha nem intimtornáztam, és mindkét gyerek 4 kg-os volt. Ahogy a hüvely kitágul, úgy össze is húzódik.” (Ildikó, 36)

Folytatásban: A szülés utáni szex lelki nehézségeiről dr. Kohári György pszicho- és szexuálterapeutát faggattuk.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek