Szex a menstruáció alatt - Tények és tévhitek

Szex a menstruáció alatt - Tények és tévhitek

Sokan készpénznek veszik az elképzelést, miszerint a menzesz alatt nem lehet szexuális életet élni. Tények és tévhitek a menstruáció alatti szexről.

A menstruáció ideje alatt folytatott szexuális élettel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. A kérdés még napjaink szexcentrikus világában is a tabutémák egyike. Van, aki el sem tudja képzelni, hogy megtegye, van, aki nem zavartatja magát. Ha az utóbbi mellett döntünk, az alapvető szabályokat nem árt betartani.

Szabad vagy sem?

Fizikailag és biológiailag semmi akadálya nincs a menzesz alatti szexnek. Az már más ügy, hogy kinek van ilyenkor kedve közelebbi kapcsolatba kerülni a párjával. Felmerülhetnek higiéniai és libidóbeli kérdések is, ha azonban egyik félnek sincs semmilyen kifogása az aktus ellen, hozzá is lehet látni.

Szex a menstruáció alatt - Tények és tévhitek

Nagyon fontos, hogy mindkét félnek alaposan meg kell tisztálkodnia, mert a nők a menstruációs időszakban sokkal érzékenyebbek a fertőzésekre! A könnyebb megoldás, ha tampont használtok és közvetlen behatolás nélkül juttatjátok el egymást a csúcsra, de a behatolás is megengedett.

Ilyenkor fájni fog?

Az is egy tévhit, hogy a behatolás és élvezet okozta méhösszehúzódások görcsöket okoznak, esetleg fokozzák a már meglévő fájdalmat. Pont az ellenkezője az igaz! Az orgazmus hatására ugyanis oxitocin hormon szabadul fel, ami csökkenti a fájdalomérzet, tehát a szeretkezés, a hasi görcsök ellenszere is lehet.

Hamarabb megfertőződünk

Tény, hogy a menstruáció alatti szex fokozza a fertőzésveszélyt, iyenkor ugyanis a női szervezet védtelenebb a káros mikroorganizmusokkal szemben. Ennek oka, hogy a méhszáj ebben a pár napban nyitottabb a szokásosnál, emiatt könnyebben utat törnek maguknak a nem oda való baktériumok.

A síkosító használata viszont - a fenti okok miatt - nem megengedett! Nagyon fontos még, hogy ne felejtsetek el védekezni! A folyamatban lévő menstruáció nem gátolja a megtermékenyülést!

Gyorsabban túl leszünk rajta...

Vagyis a menstruáción, nem a szeretkezésen. A szex hatására az egész menstruációs ciklus felgyorsul. A titok nyitja itt is az orgazmus okozta összehúzódásokban keresendő. A méhnyálkahártya hamarabb leválik, és felgyorsul az ürülési folyamat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek