Szerethetőbbé tesz a plasztika?

Szerethetőbbé tesz a plasztika?

Egy új kutatás szerint a plasztikai sebészet nem csupán esztétikai változást okoz, de az emberek utána másnak is láthatják az érintett személyiségét.

A Jama Facial Plastic Surgery folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok a nők, akik átestek valamilyen szépészeti beavatkozáson, szerethetőbbnek, vonzóbbnak és nőiesebbnek látszottak, mint azok, akik még nem végeztettek magukon ilyen beavatkozást. A tanulmány azt is megállapította, hogy az előbbiek esetében javultak a szociális készségek is - írja a The Washington Post.

Szerethetőbbé tesz a plasztika?

A tanulmány során 173 résztvevőnek – 110 nőnek és 63 férfinak –mutattak fotókat. A képeken olyan 30 fehér nő szerepelt, akik átestek valamilyen arc- vagy nyaki szépészeti beavatkozáson. Az operáció előtt és után készült képek vegyesen kerültek a különböző csoportokhoz, így a válaszadóknak nem volt összehasonlítási alapjuk. A nőket nyolc jellemvonás alapján osztályozták. A kutatók szerint összességében véve  a "zsűrizők" magasabb pontszámmal értékelték a szociális készségeket, vonzerőt és a nőiességet a műtét utáni képeken. Az operáció utáni állapotot tükröző fotók a megbízhatóság szempontjából is magasabb pontszámot kaptak, de a kapcsolat statisztikailag nem volt szignifikáns.

Habár a műtét utáni állapotról készült képeket összességében kedvezőbben értékelték, mégsem javasolt, hogy imázsjavítás érdekében mindenki a legközelebbi plasztikai sebészhez rohanjon. Erre négy nő esete világít rá, akiknek operáció utáni fotóit rosszabbul fogadták, mint a műtét előttit.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek