Szépek és okosak: az M1 időjósai

Szépek és okosak: az M1 időjósai

A köztévé három fiatal meteorológusával beszélgettünk hivatásról, álmokról, karácsonyról. Szóba került rúdtánc, búvárkodás, család, és még egy jó kis recept is.

Maár-Laza Bori
Szépek és okosak: az M1 időjósai

Különleges hivatásnak tűnik a meteorológus. Miért választottad?
Nálam nem volt „előre elrendelve”, két nappal a felvételi lapok leadási határideje előtt jött a megvilágosodás, hogy ez lesz a nekem való pálya. A színészet és az irodalom nagyon vonzott, végül mégis maradt a tudományos vonal, de a sors furcsa fintora, hogy végeredményben a tévében kamatoztathatom az előadóművészet iránti lelkesedésem is. Ami pedig mindenképp a meteorológia mellett szól, és sokszor hangsúlyozom: mindig más az időjárás, nehéz megunni ezt a szakmát.


A televízió mellett van még egy munkahelyed, reptéren is dolgozol. Hogyan bírod a tempót?
Bevallom, nem könnyű, és sokszor kívánom, bárcsak néhány órával hosszabb lenne egy nap. Mindkét helyen hétvégén és ünnepekkor is kell dolgozni. Az elmúlt három évben nem tudtunk a szokott módon karácsonyozni, mint mások, de szerencsére a férjem és a családunk már hozzászokott a munkáimhoz, ezért igyekeznek hozzám igazítani a közös programokat.

Vannak konkrét terveid a következő évekre?
Tervezem, hogy behozom az előző évek elmaradt alvásait. Komolyra fordítva a szót, szakmai szempontból hálás vagyok, mindkét munkámat élvezettel végzem. A magánéleti vonalat tekintve pedig most, hogy megházasodtam, lehet, hogy „nagyobb fába is belevágom a fejszém”.

Hogyan készülsz a közelgő karácsonyra?
A karácsony mindig várakozással tölt el. Nagyon szeretem, ha valódi meglepetést tudok szerezni, ezért már egészen korán elkezdek valami egyedi ajándékon gondolkozni. Karácsonyfát is állítottunk az elmúlt években, nekem valahogy elengedhetetlen az ünnepi hangulathoz, de idén az újdonsült cicánk miatt még kérdéses.

Úgy tudom, imádsz főzni. Megosztanál az olvasókkal egy kedvenc receptedet?
A család és a kollégák nagy kedvence a túrós golyó, ami végtelenül egyszerű, ráadásul egészséges és finom is. 25 dkg túrót összekeverek 5 dkg darált keksszel, 3 evőkanál mézzel, kb. fél dl tejjel, és ízlés szerint mézzel, reszelt citromhéjjal. Golyókat formálok a masszából, mélyhűtőbe teszem, majd egy óra múlva belemártom az olvasztott csokiba.

Brockhauser Barbara


Szépek és okosak: az M1 időjósai

Nagymamád fizikát tanított, nagypapád geofizikus volt. Egyenes út vezetett a meteorológiáig?
Az biztos volt, hogy reáltudományok területén megyek tovább, de a meteorológia spontán jött. Ma már sejtbiológus, orvos lennék, mert nagyon érdekel a rákkutatás.

A modellkedésben szerzett tapasztalataid segítettek a munkádban?
Igazából nem adtak akkora pluszt. Beszélni kamera előtt teljesen más, mint mozdulatlanul állni a gép előtt.

Ha nem a kamera előtt látunk, mivel töltöd az időt?
A hobbim az utazás, a barátommal próbálunk háromhavonta beiktatni egy kis vakációt, akár belföldön akár külföldön. Szeretek fotózni-videózni. Minden utazáson videókat készítek, majd ezt összevágva egy kisfilmet. Pár hete elkezdtem Instagrammon egy utazós blogot is, ahol a képeimet osztom meg.

Miről álmodik egy meteorológus?
Idén láttam a sarki fényt, ami régóta dédelgetett vágyam volt. Szeretnék minél több helyre eljutni. Ugyan konkrét célországot nem tudok mondani, de van egy-két lényeges szempont: például a fehér homokos tengerpart vagy a szafari-túra, Közép- és Dél-Amerika felfedezése, illetve jó lenne egyszer ördögrájával úszni!

Hogyan készülsz karácsonyra?
Én mindig giccsesen, ez a kedvenc ünnepem! Nagyjából december elseje körül már kidekorálom a lakást égőkkel, girlandokkal. Sajnos az ajándékvásárlás mindig a rohanós, utolsó pillanatokra marad. Mióta a tévénél dolgozom picit nehezebb az ünnepekre hangolódni, mert az adás nem áll le, tehát karácsony napjain, szilveszterkor, valamint a két ünnep között is dolgozni kell, ezért néha észre se veszem, hogy eltelt a karácsony.

Molnár Csilla


Szépek és okosak: az M1 időjósai2015-ben tűntél fel a képernyőn meteorológusként. Hogyan kerültél erre a pályára?
Pályaválasztás előtt az utolsó pillanatban jött az ötlet. Mindig rengeteg dolog érdekelt, a mai napig csapongok, a meteorológia mellett sok mást is kipróbálok. Tanulmányaim során végig ódzkodtam a médiától, ezért nem ezt az irányt tartottam a legkézenfekvőbbnek. Majd félévvel a diploma előtt jött a hír, hogy az MTVA fiatal meteorológusokat keres. Ez felkeltette az érdeklődésemet és úgy gondoltam nincs vesztenivalóm.

Szereted a kihívásokat?
Sosem elégedtem meg az egyszerű dolgokkal, szeretem magam próbára tenni. Mióta az eszemet tudom, így élem az életem. Nemcsak a munkában, de a sportban is ez jellemez, ezért választottam az ugrálókötelezést és a rúdtáncot is. Feszegetni kell a határainkat!

Mennyire fontos az életedben a sport?
Egy kicsit mindig hiperaktív voltam, kell valami, amiben levezethetem az energiámat, nem tudnám elképzelni az életem sport nélkül. Ha pár hétig nem jutok el az edzésekre, akkor borzasztóan érzem magam. Nőként az sem mellékes, hogy az alakomra is gondolok, mivel imádok enni, ezért nálam egy diéta, vagy lemondás egy kis csokiról szóba sem jöhet!

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?
Pár éven belül szeretnék már gyerekeket és egy aranyos kis házat, az udvaron minél több háziállattal. Örülnék, ha rengeteg helyet látnék a világban, nagy álmom London vagy Amerika több nagyvárosa, de Keletre is jó lenne eljutni, érdekelnek más kultúrák, szokások és tájak. Nem mellékesen boldog lennék, ha életem második napfogyatkozását is végignézhetném.

Közeleg a karácsony és a szilveszter. Hogyan készülsz az ünnepekre?
Egész évben nyitott szemmel és füllel járok, így meglepetésekben elég jó vagyok. Odafigyelek a körülöttem lévőkre, mert boldoggá tesz, ha másoknak mosolyt csalhatok az arcára, vagy bármi módon örömet szerezhetek nekik. Lehet, hogy ez közhelynek tűnik, de ez engem tényleg feltölt. A lakást is ünnepi díszbe öltöztetem, ajtódísz, adventi koszorú, gyertyák, gömbök, fények és mézeskalács illat. A szentestét megelőzően mindennek úgy kell sorban következnie, ahogy gyerekkoromban is volt. A karácsonyi dalok megunhatatlanok, már hetek óta dúdolgatom őket, így a Jingle Bells és a Fehér Karácsony között kívánok én is mindenkinek gondtalan és nagyon boldog ünnepeket az idei évre!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek