Szemallergia-típusok

Szemallergia-típusok

Különféle szemallergiák léteznek, a kötőhártya-membrán, amely a szemgolyót veszi körül, és a belső szemhéjra is kiterjed - enyhe irritációjától egészen a kötőhártya súlyos gyulladásáig és a szaruhártya kisebesedéséig. A szezonális allergiás kötőhártya-gyulladás, amely megegyezik a szénanáthás kötőhártya-gyulladással (konjuktivitisszel), nagyon gyakori, az össznépesség 25 százaléka szenved benne. Tünetei: a szemek viszketése, nedvedzése és kivörösödése, melyet az időszakosan kiszabaduló, általában fák és fűfélék pollenjei okoznak.

Szénanáthás szemek

Gyermekek közt fellelhető a betegségnek egy komolyabb fajtája, a tavaszi konjuktivitisz. A szemek a sűrű váladéktól összetapadnak, fájdalmasak, főként, amikor ébredéskor kinyitják őket. A belső szemhéjak feldagadnak, a kötőhártya viszket, váladékozik, ég. Szaruhártya-sérülés is bekövetkezhet, ha az állapotot nem kezelik.

Egész évben előfordul a perjeallergia, a házi poratka és a macskaszőr kiváltotta allergiákkal együtt. A tünetek enyhébbek az időszakos allergiás kötőhártya-gyulladáséhoz képest.

Ekcémás szemek

Habár ritka, a keratokonjuktivitisz mégis a legsúlyosabb megnyilvánulása a szemallergiának. Dr. Morris szerint ez főleg felnőtt férfiaknál fordul elő, azonban más online források szerint középkorú nőknél is gyakori. Ez az elváltozás a szem az erősen gyulladt állapotát eredményezi, mely az ekcémáéval megegyező tüneteket mutat. Ez a maradandó állapot állandó viszketést, a szemek kiszáradását és homályos látást okoz, valamint a szaruhártya duzzadásával és kisebesedésével járhat. A szemhéjfertőzés és az ekcéma gyakoriak, idővel a szemlencsén szürkehályog is kialakulhat.

Kontaktlencse-allergia

A kontaktlencsét viselők esetében a szem allergiás felületein kifejlődhet, és nagy méreteket ölthet a papilláris konjuktivitisz (szemölcsös szemallergia), amit a kontaktlencse okozta helyi irritáció vált ki. Ez általában a felső szemhéj belső felületét érinti. Az egyszer használatos kontaktlencsék segíthetnek a tünetek kezelésében, ám a kontaktlencse alkalmankénti viseletét fel kell függeszteniük az érintetteknek.

Soha ne használjon szteroidos szemcseppeket közvetlen orvosi felügyelet nélkül. Habár hatékonyan kezelhető velük a szemallergia, használatuk nemkívánatos mellékhatásokhoz, pl. glaukómához vezethet.  A glaukóma esetén a szemből az agyba információt szállító idegsejtek sérülnek, így lehetetlenné válik, hogy a látóideghártyáról az agyba jusson a képi információ. A glaukómát leggyakrabban a szem belső részében lévő csarnokvíz nyomásának megemelkedése okozza. Ha túl nagy mennyiségű csarnokvíz termelődik, vagy nem tud megfelelően távozni, a szemben a nyomás megemelkedik. Másik lehetséges mellékhatás a szürkehályog, de a szteroidos cseppek könnyen szemfertőzéshez is vezethetnek.

Milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Anti-allergiás szemcseppek - mint a nátrium-kromoglikát, nedokromil, olopatidin és lodoxamid tartalmú szemcseppek- rendszeres használata segíthet az enyhe, szezonális irritációk kezelésében. A nem nyugtató hatású orális antihisztaminok - cetirizin, loratadin, mizolasztin és fexofenadin - szintén segíthetnek, főleg a nazális allergiák esetében. Javasolt a kortikoszteroid-tartalmú szemcseppek alkalmankénti használata a súlyosabb szemallergiákra, de ez a kezelés csak rövid ideig tartson.