Szelíd ízek vadhúsból - Egészségséfünk ajánlja

Szelíd ízek vadhúsból - Egészségséfünk ajánlja

Bizonyára nem túl sokan fogyasztanak vadhúsból készült ételeket, holott aligha van különlegesebb étel egy finom szarvasragunál, fácánlevesnél. Ma már nem ritkaság, hogy a hentesnél, a piacon vadhúst is árulnak, éppen ezért ideje összefoglalnunk, mit érdemes tudni az elkészítésükről.

 

A húsok fehérjéből és zsríból állnak, nagyon leegyszerűsítve azt mondhatjuk, az a hús egészségesebb, amelyben nagyobb a fehérje aránya. Ez a vadhúsok esetében érvényesül, 80 százaléka fehérje, 20 százaléka zsír, ezért ha vörös húsok közül szeretnénk választani, ideális döntés lehet az őz vagy a fácán. Szelíd ízek vadhúsból - Egészségséfünk ajánlja

 

A vadhúsról általában sokunknak a pörkölt és a vadas jut az eszünkbe. Ezt annak köszönheti, hogy nehezen puhul, és sokáig kell főzni. Így a vadak legtöbbször pörköltként, vagy tárkonyos levesként „végzik”.

 

5 tipp a vadhúsok elkészítéséhez

1. A fűszereket hevített zsírba tegyük és azzal öntsük le a húst. A fűszerek ízét átveszi a zsír és sokkal finomabb lesz tőle a hús is. Akár már ebben a pácban is lesüthetjük, vagy konfitálhatjuk, ki hogyan nevezi.

2. Ha több részét használjuk a vadnak, akkor figyeljünk oda, a különböző főzési időkre. A gyorsan puhuló részeket ne főzzük egyszerre például a combbal, ami köztudottan lassan fő meg.

3. A félkész ételhez ne adjuk nyersen a húsokat, előtte minden esetben pirítsuk meg.

4. A száraz vadhúst érdemes „zsírosítani”, ez a spékelés. Ennek eszköze a spéktű, melynek segítségével a sütésre, párolásra szánt húsba szalonnacsíkokat tűzünk. Egyszerűsítve olyan, mintha megvarrnánk a húst.

5. Levesekhez használjunk bátran tejszínt, mert az zsíros közeget képez a hús körül.

6. A vadas ételek jellegzetes fűszerei a kakukkfű, a rozmaring, a tárkony, a boróka, a koriander és a bors. Pácoláskor is ezekkel dolgozzunk és némi hagymával.

 

Teljes cikkünket a Patika Tükör októberi számában olvashatják. Lapunkat keressék a patikákban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek