Száraz szem - miért olyan gyakori?

Száraz szem - miért olyan gyakori?

Ki gondolná, hogy könnyünk, melyet bőven hullatunk örömünkben vagy bánatunkban, szemünk legfőbb védelmezője. Szerepe sokrétű, védi és nedvesen tartja a felszínt, kimossa az idegen testeket, illetve hígítja a szembe kerülő káros anyagokat. Tartalmaz antibakteriális és antivirális anyagokat, táplálja, valamint oxigénnel is ellátja a szemet.

A könny kenőanyagként működik a szemhéjak mozgásakor, és a kornea egyenetlenségeit korrigálva javítja a látás élességét.

Összetétele rétegről rétegre más, megtalálhatók benne fehérjék, zsírok, sók, és természetesen a szervezetünkben mindenütt jelenlévő víz is. Funkciója akkor biztosított, ha napi 14 000 pislogással terítjük szét a szem felszínén. Sajnos azonban egyre több olyan tevékenységet folytatunk, amely pislogások számát a merev nézés miatt jelentősen csökkenti.

Éppen ez a sokrétű funkció az oka annak, hogy a könny hiánya kellemetlen tünetekkel, sőt, súlyosabb esetekben komoly elváltozásokkal is járhat, súlyos autoimmun betegségekhez kapcsolódva pedig a látás elvesztését is okozza.

A könny mennyiségének csökkenése vagy összetételének megváltozása úgynevezett száraz szem betegséget okozhat.

A száraz szem kialakulásának sokféle oka lehet, így autoimmun betegségek, hormonális változások - például menopausa, gyógyszerek, a könnymirigyek elváltozásai -, de az esetek legnagyobb részében jelentős szerepet kapnak a környezeti ártalmak, mint a dohányfüst, a számítógépes munka, a hosszas autóvezetés, a tévénézés és a kontaktlencse viselése.

Ilyenkor a tünetek egyébként egészséges emberen jelentkeznek a szem égésével, fáradtságával, illetve sokszor az irritáció következtében felfokozott könnyfolyással. Gyakran a hosszú, éjszakai vezetéskor érezhető szemfáradtságnak is a szem kiszáradása az oka, és jól befolyásolható ez a kellemetlen állapot könnypótlással. Ezek a tünetek a szemen kialakuló száraz foltok miatt jelentkeznek. Jól követhető a folyamat - például - a szemmagasságban lévő monitor merev nézésekor: a képernyő figyelése a pislogások számának csökkenését vonja maga után, ami a könnyfilm felszakadásához vezet, azaz száraz foltok alakulnak ki.

A kontaktlencse viselésekor is hasonló száraz foltok keletkeznek, ami a lencse súrlódását és így hámsérüléseket, valamint táplálkozási zavart hoznak létre. Ezért érzik gyakran fáradtnak szemüket a kontaktlencsét viselők. Mivel a szem mozgásakor a súrlódó lencse által okozott hámsérülések fertőzések behatolását segíthetik elő, fontos a hiányzó könny pótlása megfelelő műkönnyek segítségével.


A száraz szem leggyakoribb tünetei a következők:

  • égő-, viszkető érzés,
  • szem-irritáció, könnyfolyás,
  • idegentest-érzés,
  • fájdalom és a kötőhártya kivörösödése,
  • a szemhéjak összeragadása,
  • fényérzékenység,
  • kontaktlencse viselésének és kozmetikumok alkalmazásának képtelensége.

A száraz szem vizsgálatára használható egyszerű vizsgálat a Schirmer-teszt, ami szinte bárhol, így a háziorvosi rendelőben is elvégezhető. Egy papírcsík segítségével méri a termelődő könny mennyiségét. Ez a teszt azonban nem alkalmas pontos diagnózisra, a száraz szem kiváltó okát további vizsgálatokkal kell tisztázni.

A száraz szem nem gyógyítható a szó hagyományos értelmében, azaz nincs olyan terápia, amitől ez a probléma végleg megszűnik. A betegeknek tudomásul kell venniük, hogy a száraz szem betegség nem gyógyítható, de kezelhető, és kezelni is kell.

A kezelés része egyrészt a környezeti ártalmak lehetőség szerinti kerülése, és ha szükséges, a könnyfolyadék pótlása, illetve bizonyos speciális esetekben a könnyvesztés megakadályozása.

Nagyon fontos elkülöníteni a száraz szemet más tünetegyüttesektől, mint az allergia által okozott szemproblémák és az úgynevezett irritált szem. Ehhez az öndiagnosztikához nyújt segítséget az alábbi táblázat. Miért fontos az elkülönítés? Azért, mert a nem megfelelően választott szemcsepp kárt okozhat. Ilyen eset az a gyakori jelenség, amikor a száraz szem tüneteinek enyhítésére arra alkalmatlan, az irritált szemre való cseppet használ valaki.

A száraz szem kezelésére műkönnyet, és csakis műkönnyet szabad használni, ami nagy választékban áll rendelkezésre, csepp - ilyen például az Artelac CL - vagy gél formában. A cseppek használata egyszerűbb, ugyanakkor a gélek hatása tartósabb. A Vidisic gélben olyan speciális karbomer van, mely elősegíti a gél tartós kötődését a szemfelszínen. Az enyhe esetekben az ilyen könnypótlás elegendő, de a súlyosabbaknál más gyógyszerek, illetve egyéb eljárások használata is szükségessé válik. Kontaktlencse viselőknél figyelembe kell venni, hogy csak a tartósítószertől mentes változatok használhatók a lencsével együtt, a többi műkönny alkalmazásakor a lencsét ki kell venni, mert a tartósítószer felszaporodhat a lencse anyagában.

A száraz szem sajnos életmódunkból fakadóan egyre gyakoribb, és gyakran érinti a fiatalabb korosztályt is, valószínűleg a számítógép előtt eltöltött hosszú órák miatt. Érdemes megjegyezni, hogy az olvasás ezzel szemben a szem folyamatos mozgása miatt nem okoz ilyen problémát.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek