Súlyos ínygyulladás! A szakértő válaszol

Súlyos ínygyulladás! A szakértő válaszol

Egy olvasónknak rendszeresen gyulladásban van az ínye. Dr. Molnár Gergely fogorvos szakértőnktől kért tanácsot nagy ijedtségében.

Doktor úr,

Gyakran fáj az ínyem, ez azokra a részekre vonatkozik, ahol nincs meg a fog. Sokat volt erős gyulladasban, mald kifakadt, de volt amit fel kellet nyitni. Felül teljes, alul részleges a protézis. Nagyon meg vagyok ijedve, mert megint szenvedek, a szem fog körül fekete az inyem. Nemrég volt ér műtétem, és súlyos csontritkulásom van. Okozhatja ez a bajt???

Zsuzsa

Súlyos ínygyulladás! A szakértő válaszol

Kedves Zsuzsa!

A legfontosabb az, hogy minél hamarabb kiderítsék a gyulladás okát! Azok alapján, amit leírt, a következők lehetnek:

1. A kivehető fogpótlás törheti fel az ínyét. Ha régen készültek a pótlások, akkor valószínűleg megváltozott a száj anatómiája, és érdemes lenne legalább korrigálni a régi pótlásokat (ha lehet), vagy lehet, hogy újat kell csináltatni.

2. A meglévő fogak gyulladása tör utat magának a korábban eltávolított fogak helye felé. Lehet, hogy a korábbi gyökérkezelések nem megfelelőek, esetleg újabb fogakat kell gyökérkezelni.

3. Csontritkulásra kaphat vagy kaphatott olyan gyógyszert, aminek lehet mellékhatása a szájüregben.
Az okok kiderítésére mindenképp szükséges legalább egy panoráma röntgent is készíteni! Fontos, hogy korábbi műtéti beavatkozásairól dokumentáció, és szedett gyógyszereinek pontos listája is legyen Önnél! Ezek birtokában kezdődhet meg a kezelése a szájában található gyulladásoknak, melyben szívesen segítségére állok! Mindenképpen el kell kezdeni a kezelést, mert a fogak jelentős gócforrások lehetnek!

Kérdezze Ön is szakértőinket!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek