Spirálstabilizáció – a hatékony gerincterápia

Spirálstabilizáció – a hatékony gerincterápia

A spirálstabilizáció egy gerincterápiás módszer, amit egy prágai orvos-neurológus, Dr. Richard Smisek dolgozott ki, és 30 év alatt fejlesztett a ma használt szintre. Ez - jelenleg - 16 országban ismert és elismert gyógymód. Magyarországon még nem, de nagyon szeretnénk, és nagyon dolgozunk rajta, hogy minél több emberhez eljusson, és minél többen gyakorolják hatékonyan.

Kivételesen komplex hatása van. Jól hat a háti területekre, a nyakra, a csípőre, a bokára, a talpra, a hasra. Kiváló már meglévő problémák esetén, úgy mint gerincsérv, inkontinencia, szétnyílt hasizom, lúdtalp, gerincferdülés... De nagyszerű megelőzésre is, hiszen olyan izomzatot, tartást és tudatosságot ad, ami jótékonyan hat az egész szervezetünkre.

A spirálstabilizáció egy nyújtó, erősítő, csavaró mozgásfolyam, ami segít bekapcsolni olyan izomcsoportokat, amiket a hétköznapi életünkben kevésbé használunk. Ezek a testünkön kereszt irányba futó izmok. Ezzel együtt pedig tehermentesíti az állandóan használt izmainkat. A gerinc görbületeit az izmok húzó ereje és a test súlya határozza meg és alakítja ki. Minél nagyobb a súly, minél feszesebbek az izmok, annál nagyobb nyomó erő hat a csigolyákra, a porckorongokra és a kilépő idegekre. A cél az, hogy a kompressziót csökkentsük. Ez pedig úgy érhető el, ha a függőlegesen futó gerincfeszítő izmokat ellazítjuk, és a kereszt vagy oldal irányba ható izmokat munkára fogjuk. Népbetegség, civilizációs ártalom, hogy csak azokat az izmainkat használjuk, amelyek függőleges irányba hatnak. Ez nem csak a hát izmaival van így, hanem a has, a csípő külső és belső izmaival, valamint az alsó végtag izmaival is.

Bárki elsajátíthatja és gyakorolhatja, korra, nemre és erőnlétre való tekintet nélkül. Tulajdonképpen azonnal hat, és napi 15 perc már “csodákra” képes.Óriási előnye, hogy kevés eszközzel, nagyjából bárhol végezhető. Kellemes és könnyed gyakorlatsor, nem jár megterhelő fájdalommal, mint néhány gyógytorna.

Spirálstabilizáció – a hatékony gerincterápia

A gyakorlatok megtanulásának két módja van:

1. Súlyosabb esetekben első körben értékeljük a kórházi leleteket: MR, röntgen, ultrahang. Megnézzük a mozgásterjedelmet, a testtartást, elemezzük a panaszokat. Csak ezek után kezdhetünk neki a manuál terápiának (ahol először fellazítjuk az izmokat), majd ezt követően a konkrét gyakorlásnak.

2. Kevésbé súlyos esetekben kiscsoportos gyakorlás keretében tanítjuk meg a 12 alapgyakorlatot. Ez egy 5-6 alkalmas tanfolyam keretén belül történik, amely elméletet és gyakorlást is tartalmaz. Mindenkit egyénileg korrigálunk.

Mindkét esetben a cél az, hogy mindenki otthon, önállóan tudjon gyakorolni, és napi rutinná váljon az, hogy 15-20 percet foglalkozik az egészségével. Emellett heti rendszerességgel tartunk gyakorló órát a már végzett hallgatóknak. Minden gyakorló órán tovább finomítjuk a gyakorlat sorokat, és javítjuk a hibásan beidegződött mozdulatokat,  illetve, ahogy fejlődnek a gyakorlók, további (haladó szintű) gyakorlatokat tanítunk.

Miért és hogyan? A lelkesedésem, a továbbadni vágyásom egyértelműen egy nagyon erős tapasztalásból táplálkozik. Történt egyszer, hogy nagyon fájt a derekam. Jó majd elmúlik, gondoltam. Jógázom, figyelek, nem terhelem, és jobb lesz. De nem, egyik nap már mozdulni is alig bírtam. Ez alapvetően is egy szörnyű állapot, de én jógatanár vagyok, a mozgás az életem, a hivatásom. Nagyon megváltozik a világ az ember körül, amikor éjjel négykézláb kúszik ki a wc-re félájultan. Amikor azt érzi, hogy mindent elveszít, minden romba dől. Küzd az életéért, az egzisztenciájáért, az egészségéért. Amikor az MR vizsgálaton 3 porckorong sérvet diagnosztizálnak, egy olyan embernél, akinek az egész életét meghatározza a mozgás, akkor nem tud nem megváltozni minden. Annyira valószínűtlen és olyan drámai volt a változás az életminőségemben, hogy a közvetlen környezetem napokig el sem hitte, hogy ez lehetséges. Ekkor hívta fel dr. Timcsák Géza a figyelmemet egy újfajta tréningre. Ez volt a spirálstabilizáció, amelynek segítségével már többen bizonyíthatóan meggyógyultak, nemcsak a kitüremkedett porckorong problémákból, hanem a valódi kiszakadt porckorong sérvekből is, műtét nélkül. Na persze a sikert ebben az esetben sem adták ingyen, egy évig minden nap 40 percet gyakoroltam. Az eredmény: TELJESEN MEGGYÓGYULTAM! A lendület vitt és visz tovább, elvégeztem 8 SPS tanfolyamot, jelenleg SPS tréner vagyok.A lényeg, amit át szeretnék adni, hogy a „csoda“ lehetősége ott van a saját testünkben. Mi magunk tehetünk a legtöbbet magunkért!

Spirálstabilizáció – a hatékony gerincterápia

Néhány sikertörténet a sok közül:

"Kedves Katalin!
Lányomnál Scheuermann-kórt diagnosztizáltak januárban. Azóta fűzőt visel és jár gyógytornára és jógára. Valamint elvégezte két alkalommal is (a felnőtt és a gyerek) az SPS-tréningedet is a tavasz folyamán és itthon is gyakorolja. Nemrég visszamentünk kontrollra és a doktornő nem hitt a szemének, nemcsak látványos a tartásjavulása, de 8%-os !! a görbület javulása. Olyan gyakorlatokat tud elvégezni (telitalpas guggolás, nyújtózás) amikre korábban nem volt képes. Gratulálunk a módszer meghonosításához és köszönjük, hogy gyermekem gyógyulását elősegítetted.”

"...tavaly pont ilyenkor az Országos Gerincgyógyászati Központban várakoztam, nálam 30 évvel idősebb sorstársaim között, hogy gerincen szúrjon a gerincsebész szteroiddal. Most - hála Neked Kati, a jógának és a spirálstabilizációnak - nincs fájdalmam, le tudok hajolni, be tudom kötni a cipőfűzőt…”"Már egy ideje küzdöttem nyaki merevséggel. Nehezen tudtam mozgatni. A rendszeres sps gyakorlással kioldódott minden feszültség. Egyre jobban, könnyebben tudom mozgatni a nyakamat.”
"Már egy ideje rendszeresen fájt a térdem. Járás közben is. Az SPS gyakorlás hatására a fájdalom megszűnt.”...

Minden további részlet:

www.spiralstabilizacio.hu

www.facebook.com/spiralstabilizacio

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek