Spárgás malackaraj - Egészségséfünk receptje

Spárgás malackaraj - Egészségséfünk receptje

Ha szilveszter, akkor szinte kihagyhatatlan a sült malac. Mi szoktunk fél vagy negyed malacot is sütni, de van, hogy csak kifejezetten egy bizonyos részét vesszük meg, ha olyan étel készül. Szilveszterkor szinte mindig kapható malac karaj. Én úgy szeretem, ha rajta van a bőre, de ha valakinek ez sok, az vegye le nyugodtan.

Elkészítési idő: kb. 2,5 óra

Hozzávalók:

  • 1 darab malackaraj
  • 1 csomag zöld spárga
  • 4-5 gerezd fokhagyma zúzva
  • kevés olaj
  • só, bors

Spárgás malackaraj - Egészségséfünk receptje

Először is a spárgát megtisztítjuk, és sós vízben megfőzzük. Hagyjuk hűlni, amíg előkészítjük a malacot. A zúzott fokhagymát összekeverjük kevés olajjal. Ha csontos a hús, akkor kicsontozzuk. Ha már ez kész, akkor a bőrét bekockázzuk (vagy levágjuk). A nem bőrös felét óvatosan, hosszában felvágjuk, kicsit kiklopfoljuk. Megsózzuk, borsozzuk, megkenjük a fokhagymás olajjal. Ráfektetjük a  spárgákat hosszában, és feltekerjük. Cérnával összekötjük, bőrös felével felfelé betesszük a sütőbe.  Én kacsasütőben sütöm. Kis vizet teszünk alá, ha nincs kacsasütő, lefedjük fóliával és 200 fokon először másfél órát sütjük. Ezután levesszük a fedőt vagy a fóliát. Megnézzük, hogy puha-e. Ha igen, akkor fedő nélkül addig sütjük, míg megpirul. Lencsesalátával tálaljuk.

Tipp! Bármilyen más töltelék készíthető hozzá, akár zsemlés, akár zöldséges.

Jó tudni! A sütési idő függ a malac nagyságától és a sütőtől is. Közben nézni kell, hogy nem maradjon kemény vagy nyers.

Még több idényrecept Egészségséfünktől

Tápérték (100 g)

 

Karaj

Spárga

Energia

170 kcl

20 kcal

Fehérje

20,7 g

2,2 g

Zsír

9 g

0,1 g

Szénhidrát

0 g

3,8 g

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek