Sózzuk a sejtjeinket, hogy ne legyünk betegek!
A hagyományos felfogás szerint a túlzott nátrium-klorid (só, konyhasó, tengeri só) fogyasztás rossz a szervezetnek. A sóban gazdag étrendek és bizonyos betegségek között lehet kapcsolat. Egy friss tanulmány szerint azonban mégsem annyira kártékony a nátrium-klorid, mivel immunerősítő hatással rendelkezik.
A tesztalanyok ismét egerek voltak, amelyek szervezete a nagy mennyiségű só fogyasztása után könnyebben gyűrte le a baktériumokat. A felismerés eredményét az emberre vetítve, bizakodóak a tudósok.
"Az ötlet, miszerint só alkotta védelmi rendszer alakuljon ki egy gazdatestben, nagyon izgalmas” – mondta Gwen Randolph, a Saint Louis-i Washington Egyetem immunológusa. "Ez annyira új dolog, hogy nehéz lenyelni. Azt hiszem, némi időbe fog telni, mire az immunológiai közösség is megragadja a koncepció lehetőségeit ”- fűzte hozzá a szakember.
A tudósok csak nemrég jöttek rá, hogy a bőr kötőszövetére, de a sebgyógyulásra is jótékony hatással lehet a nagyobb mennyiségű só fogyasztása. Amikor Jens Titze, a nashville-i Vanderbilt University School of Medicine klinikai farmakológusa és a tanulmány vezető szerzője tanulmányozta az egerek étkezési só bevitelét, akkor még az egerek bőrét kisebb sebek ütötték ki.
Titze és kollégái a kísérlet során rájöttek arra, hogy az immunsejtek a sós környezetben hatékonyabban „harcoltak” a fertőzések ellen. Más szóval, "Hogy megvédjük magunkat, sózni kell a sejtjeinket”- tette hozzá Jonathan Jantsch, a németországi Regensburg Egyetem mikrobiológusa.
A magas sótartalmú étrend lehet, hogy hasznos eszköz a fertőzések ellen, hiszen őseink is ezt használták, amíg nem léteztek antibiotikumok és így éltek hosszú ideig komolyabb betegségek nélkül. A magas nátrium-klorid tartalmú étrendek napjainkban azonban meghaladják az immunológiai előnyüket. Intravénásan adagolva vagy sebek tisztítására talán hatékonyabbak, mint belső alkalmazásra.
A teljes cikket az origo.hu-n olvashatja el.