Sosem volt még ilyen jó? A terhesség és a szex

Sosem volt még ilyen jó? A terhesség és a szex

A várandós nő teste megváltozik, egy másállapot következik be. Ebben az állapotban mind testileg, mind lelkileg megváltozik a várandós anyuka. A kismama ugyanolyan nő marad, szexuális vággyal, mint korábban.

A várandósság alatt a párok szexuális élete megváltozik

Az a legideálisabb, ha a pár mindkét tagja egyformán kívánja a szexet. A hormonális változások miatt rendszerint az első trimeszterre jellemző rosszullétek és émelygés elmaradásával a nő szexuális vágya általában megnövekszik. Sok állapotos nő érzi, hogy szexuális élete jobb, mint korábban bármikor.

Ennek oka, hogy a megváltozott hormonháztartás érzékenyebbé teszi, fokozza a nemi vágyat, erőteljesebbé válik a szexuális kielégülés akarása. A jelenség elsősorban az altesti vérbőségnek köszönhető: a várandós nő intenzívebben kívánhatja a testi együttlétet, és előfordul, hogy sokkal erőteljesebb gyönyört képes átélni.

Sosem volt még ilyen jó? A terhesség és a szex

Ezzel szemben vannak olyan kismamák, akikben gátlásosságot ébreszt alakjuk megváltozása, nem érzik kívánatosnak és nőknek magukat. Nem tudnak izgalmi állapotba kerülni, ellazulni és átélni az orgazmust. Ebben az esetben a férfinak/párnak nagyon megértőnek kell lenni, és segítenie kell abban, hogy a kismama átvészelje ezt az időszakot.

Nem szabad semmiféleképpen erőltetni az együttlétet, mert az csak fájdalmas lehet. Nemcsak a nőknek, hanem a férfiaknak is vannak aggályaik. Legtöbb esetben a férfiak a magzat veszélyeztetésével kötik egybe a szeretkezést.

Az egyre növekvő pocak miatt egyes testhelyzetek kényelmetlenek, és nehezebben valósíthatóak meg. Érdemes új testhelyzeteket, pozitúrákat alkalmazni, ami a várandós anyuka számára kényelmes. A lovagló póz vagy a hátulról való behatolás kényelmes és biztonságos.

Persze nem elég a megfelelő pozitúra alkalmazása, a férfinak természetesen figyelnie kell partnerére. Lehet, hogy a korábban megszokott mozdulat, most már nem okoz, olyan felhőtlen boldogságot. Ezért is jelezni kell a partnernek, hogy mi a jó és mi a nem!

Nagyon fontos, hogy nyíltan beszéljünk párunkkal arról, hogy az együttlét nem veszélyezteti a baba életét! Érdemes együtt elmenni az orvoshoz, és közösen feltenni neki a kérdéseke.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek