Sonkás pite - Egészségséfünk receptje
Ha valamilyen sonka, sajt, tojás maradékunk van – ünnepek után ez gyakran előfordul -, könnyen készíthetünk egy pitét belőle. A pite nagyon népszerű édes és sós formában is. A tészta egyszerű, és a töltelékkel sem kell sokat bajlódni. Egy receptet már közkincsi tettünk, legyen itt egy másik is, kinek melyik a szimpatikusabb.
Hozzávalók:
- 25 dkg füstölt sonka
- 1 kis pohár tejföl
- 15 dkg sajt
- 3 tojás
- 35 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma zúzva
- ½ sütőpor a lisztbe keverve
- reszelt parmezán
A margarin elmorzsoljuk a sütőporos lisztben, majd hozzáadjuk 2 tojás sárgáját. Ezt összegyúrjuk. Ha nem áll össze, adhatunk hozzá kicsi langyos vizet. Cipót formálunk belőle, kerek formára nyújtjuk. 24 cm-es pite sütőt kivajazunk, és a kinyújtott tésztát óvatosan beletesszük, a széleit levágjuk. A töltelékhez a füstölt sonkát ledaráljuk, összekeverjük a tejföllel, sajttal, tojással, és a megmaradt tojás fehérjével. ráterítjük a tésztára és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Végül megszórjuk parmezánnal és pár percre visszatesszük.
Tipp! Ha maradt tojás, újhagyma, vagy van otthon medvehagyma, aprítsuk össze, azt is keverjük a masszához. Ha van feta sajtunk, vagy túrónk, azzal is ízesíthetjük.
Jó tudni! Lisztből használhatunk szénhidrát csökkentett változatot, tejfölből, sajtból pedig zsírszegényt.
Még több pite:
Tápérték (100 g):
|
Liszt |
Tojás |
Parasztsonka |
Tejföl 12, 5-os |
Trappista sajt |
Energia |
370 kcal |
143 kcal |
178 kcal |
132 kcal |
341 kcal |
Fehérje |
12,3 g |
12,6 g |
23 g |
3,0 g |
25 g |
Zsír |
1,3 g |
9,5 g |
9 g |
12,0 g |
26 g |
Szénhidrát |
76,3 g |
1,8 g |
0 g |
3,4 g |
1,8 g |