Sonkás pite - Egészségséfünk receptje

Sonkás pite - Egészségséfünk receptje

Ha valamilyen sonka, sajt, tojás maradékunk van – ünnepek után ez gyakran előfordul -, könnyen készíthetünk egy pitét belőle. A pite nagyon népszerű édes és sós formában is. A tészta egyszerű, és a töltelékkel sem kell sokat bajlódni. Egy receptet már közkincsi tettünk, legyen itt egy másik is, kinek melyik a szimpatikusabb.

Hozzávalók:

  • 25 dkg füstölt sonka
  • 1 kis pohár tejföl
  • 15 dkg sajt
  • 3 tojás
  • 35 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • só, bors
  • 2 gerezd fokhagyma zúzva
  • ½ sütőpor a lisztbe keverve
  • reszelt parmezán

Sonkás pite - Egészségséfünk receptje

A margarin elmorzsoljuk a sütőporos lisztben, majd hozzáadjuk 2 tojás sárgáját. Ezt összegyúrjuk. Ha nem áll össze, adhatunk hozzá kicsi langyos vizet. Cipót formálunk belőle, kerek formára nyújtjuk. 24 cm-es pite sütőt kivajazunk, és a kinyújtott tésztát óvatosan beletesszük, a széleit levágjuk. A töltelékhez a füstölt sonkát ledaráljuk, összekeverjük a tejföllel, sajttal, tojással, és a megmaradt tojás fehérjével. ráterítjük a tésztára és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Végül megszórjuk parmezánnal és pár percre visszatesszük.

Tipp! Ha maradt tojás, újhagyma, vagy van otthon medvehagyma, aprítsuk össze, azt is keverjük a masszához. Ha van feta sajtunk, vagy túrónk, azzal is ízesíthetjük.

Jó tudni! Lisztből használhatunk szénhidrát csökkentett változatot, tejfölből, sajtból pedig zsírszegényt.

Még több pite:

Csirkés-gombás pite recept

Almás-sütőtökös pite recept

Tápérték (100 g):

 

Liszt

Tojás

Parasztsonka

Tejföl 12, 5-os

Trappista sajt

Energia

370 kcal

143 kcal

178 kcal

132 kcal

341 kcal

Fehérje

12,3 g

12,6 g

23 g

3,0 g

25 g

Zsír

1,3 g

9,5 g

9 g

12,0 g

26 g

Szénhidrát

76,3 g

1,8 g

0 g

3,4 g

1,8 g

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek