Sokkal kevesebb gyerek születik a hétvégéken

Sokkal kevesebb gyerek születik a hétvégéken

Magyaroroszágon harmadával kevesebb gyerek születik hétvégéken és ünnepnapokon, mint hétköznap - írja a G7 portál a KSH adataira támaszkodva. Milyen figyelmesek ezek a magyar magzatok?!

A hetvenes évektől kezdve álltak rendelkezésre az adatok, és kiderült, hogy a hétköznapi és hétvégi (ünnepnapi) születések száma közötti különbség egyre nőtt. A hétvégi napokon drasztikusan visszaesik a születésszám, de nehezen indulnak be a hetek: hétfőkön is érezhetően kevesebb baba születik. Sok más magyar munkavállalóval ellentétben azonban a szülészetek dolgozói teljes gőzzel dolgoznak pénteken is, legalábbis a születésekből erre lehet következtetni, hiszen a pénteki számok szorosan követik a kedd-szerda-csütörtökieket.

Sokkal kevesebb gyerek születik a hétvégéken

Ha pedig a hétvégéken túl azt is számításba vesszük, hogy milyen munkaszüneti napok voltak az évben, szinte azonos mintát látunk. Hagyományosan karácsonykor és újévkor születik a legkevesebb gyerek, de az utóbbi években szinte mindegy, hogy nemzeti ünnepekről, május elsejéről vagy a halottak napjáról van szó, a születésszám visszaesett.

A 2010-es években naponta átlagosan 248 gyerek született, ebből munkanapokon 270, míg munkaszüneti napokon 194 volt az átlag. Azaz napi 72-vel több gyerek születése ütemeződött munkanapokra, mint amikor nem kell dolgozni. A különbözetből* az következik, hogy a mesterségesen megindított szülések aránya 30,7 százalék volt ebben az évtizedben.

A teljes cikket grafikonokkal együtt a G7.hu oldalán nézheti meg.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek