Soha nem nyerjük vissza egészséges testsúlyunkat

Soha nem nyerjük vissza egészséges testsúlyunkat

A legújabb brit kutatás azt mutatja, hogy a felesleges kilókat felszedő emberek döntő többségének soha nem sikerült visszanyernie egészséges testsúlyát.

Az egy évtizeden át tartó vizsgálat eredményeiből az derült ki, hogy csupán minden 210. elhízott férfinak és minden 124. elhízott nőnek sikerül újra elérnie a számára egészséges testsúlyt.

Az American Journal of Public Health szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzője, Dr. Alison Fildes, a King’s College London munkatársa így nyilatkozott az eredményekről:

„Miután egy felnőtt elhízottá válik, rendkívül alacsony a valószínűsége, hogy képes visszatérni egészséges testsúlyára. Sürgősen új módszereket kell kidolgoznunk annak érdekében, hogy megoldást találhassunk erre a problémára.”

Soha nem nyerjük vissza egészséges testsúlyunkat

Kutatócsoportja közel 280 ezer brit férfi és nő testsúly ingadozását követte nyomon 2004. és 2014. között. Az eredmények azt mutatták, hogy még ha valakinek sikerül is fogynia, nagyon kis valószínűséggel képesek távol tartani a felesleges kilókat. A vizsgált betegek egyharmadánál jojózó ciklusokat tapasztaltak, vagyis amint leadtak néhány kilót, hamarosan újra fel is szedték. A 30-35 BMI pontszámmal rendelkező, elhízott férfiaknak csupán 0,47 százaléka volt arra, hogy elérjék a számukra egészséges testsúlyt, vagyis 25 pont alatti testtömeg-indexet. Az elhízott nőknek pedig mindössze 0,8 százalék esélyük volt arra, hogy normális testsúlyt érjenek el. Az ennél is kövérebb embereknek még ennél is kisebb esélyük volt a fogyásra.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek