Sóban sült fogas - Egészségséfünk receptje

Sóban sült fogas - Egészségséfünk receptje

Ünnepek közeledtével ismét előkerülnek a halas receptek. Én főleg a tengeri halakat szeretem, de ez most kivétel. Íze miatt is kedvelem a fogast, és azért is, mert alig van vele munkám.

Elkészítési idő: kb. 40 perc

Hozzávalók:

  • fejenként 1 fogas tisztítva, oldalt felvágva
  • fejenként 1 db citrom
  • friss kakukkfű
  • kb. 1 kg tengeri só
  • frissen őrölt bors

A halakat megmosom, és egy papírtörlővel letörölgetem. A belsejüket megsózom és megszórom frissen őrölt borssal. A citromokat karikára vágom, és mindegyik hasába elhelyezek egy egész, karikára vágott citromot. Erre teszem rá a lecsipkedett kakukkfüvet. A boltban lehet kapni cserepeset. Egy közepes cserépnyi kb. 2 halhoz elég, de ez a hal méretétől is függ. Nem szabad sajnálni. A tepsi aljába rakok egy ujjnyi sót, ráfektetem a halakat, majd befedem a maradék sóval. Kicsit meg kell spriccelni vízzel. Előmelegített sütőben (200 fok) kb. 35 percig sütöm. Ha kisebbek a halak, elég 30 perc, ha nagyobbak, akkor 40. Ha megsült, kivesszük a sóból, a külsejéről lekapargatjuk a sót, és friss salátával tálaljuk.

Sóban sült fogas - Egészségséfünk receptje

Tipp! Süllő, fogas, pisztráng egyaránt elkészíthető így. Sőt csirke is. Ebben az esetben az egész sót a tepsi aljába kell tenni, rátenni az egész csirkét és így megsütni.

Jó tudni! A halat minden diéta támogatja. Így megsütve azonban még egészségesebb, mert semmiféle zsiradékot nem használunk pluszban.

Még több recept Egészségséfünktől!

Tápérték (100 g)

 

Pisztráng

Citrom

Kakukkfű

Energia

119 kcal

29 kcal

376 kcal

Fehérje

20,5 g

1,1 g

9,1 g

Zsír

3,5 g

0,3 g

7,4 g

Szénhidrát

0 g

9,3 g

63,9 g

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek