Sminktrend most és anno...

Sminktrend most és anno...

Egy jó smink csodákra képes, az arc egyedi szépségét kiemeli, a kis hibákat elfedi. Szakonyi Eszter kozmetikus mester írásából megtudhatunk néhány egyszerű gyakorlati tanácsot, s hogy milyen az idei őszi-téli trend. S ahogy azt már tőle megszokhattuk, visszamegyünk az időben, s kapunk egy kis ízelítőt dédnagymamáink szépítkezési szokásaiból.

 

 

 

Bátran fittyet hányhatunk az aktuális sminktrendnek, ha saját adottságainkkal és lehetőségeinkkel nem vagyunk megkérdőjelezhetetlen magabiztossággal tisztában. Definiálnunk kell bőrtípusunkat, arcszínünket, arcformánkat és arcvonásaink sajátosságait. Tudnunk kell továbbá, hogy mit érdemes palástolni, mit kiemelni és mindehhez melyik út vezet a leggyorsabban. A színek, a textúrák ismerete, az egyes rétegek egymásra hatása és a felhelyezésükhöz szükséges kézmozdulatok nem kevés rutint igényelnek. Az aktuális sminktrend kérdése csak mindezek után következhet. Sminktrend most és anno...

 

Önmagunk sminkelésének tudománya állandóan mozgó célpont, hiszen bőrünk textúrája, vonásaink, bőrünk színe és persze ízlésünk folyamatos változásban van. Mégis léteznek axiómák az arc formázásában, melyeket legcélszerűbb talán a lehetséges arcformák és a számukra legelőnyösebb szemöldökformák összefoglalásával kezdeni.

 

A sminkelés lépései

A fiatalság, a szépség, a boldogság vonalai mind az ég felé tartanak, az öregségé és a szomorúságé, a föld felé. Ezért a sminkelésben mindig a felfelé tartó vonalakat, árnyékokat, íveket rajzoljunk, ez nyitottá teszi a tekintetet és élénkséget, fiatalságot kölcsönöz.

 

A rengeteg dekorkozmetikum rétegzésének lehetőségei között zsinórmértékül szolgálhat az alábbi lista. Ha az ember nagy rutinnal bír, a lépések sorrendje felcserélhető. Amennyiben azonban csak napi pár perc áll rendelkezésünkre, célszerű megfogadni:

1) Alapozó használata előtt, az arcot bőrtípusnak megfelelő krémmel kenjük be.

2) Alapozó használata.

3) Korrektorozás.

4) Púderezés.

5) Szemöldök formázása.

6) Szemhéj festése.

7) Műszempilla felragasztása, ha szükséges.

8) Szempilla spirálozása.

9) Szájkontúr megrajzolása.

10) Szájrúzs felvitele.

11) Arcpirosító használata.

 

Natúr smink

Ha natúr hatású, utcai smink elkészítése a cél, úgy érdemes vagy a szemekre, vagy a szájra terelni a figyelmet. Amennyiben a szem alatti duzzanatok és/vagy sötét karikák ebben gátat szabnának, úgy javasolt tömény mézzel, vagy hideg, kamillás teafilterrel beborogatni sminkelés előtt pár perccel a területet. Ezt követően először a sötét karikákat kezeljük le egy világosabb korrektorral, vagy alapozóval. Ezt követően jöhet az egész arc teljes alapozása, majd a duzzanatok alatti területek újra korrektorozása. Erre azért van szükség, mert a duzzanatok felülről jövő megvilágítás esetén árnyékot vethetnek az arcra. Azzal, hogy az árnyékos részt tesszük világosabbá, jobban előtérbe toljuk azt, s ezáltal a duzzadt területet kicsit optikailag visszahúzzuk.

 

A 2016-os őszi sminktrendekről a Patika Tükör novemberi számában olvashat. Keresse a patikákban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek