Simogató napsugarak

Simogató napsugarak

Az első tavaszi napsugarak nagyon jót tesznek lelkünknek, közérzetünknek. Javasolt is a hideg hónapok után sétálni a napsütésben, hogy feltöltsük szervezetünket éltető D-vitaminnal. Közben azonban nem szabad megfeledkeznünk a bőrünk védelméről sem.

Testünk legnagyobb szerve a bőr, legfelső rétege a hámréteg nemcsak a fizikai és kémiai ártalmaktól véd, hanem a káros UV-sugárzástól is. A Napból a Földre érkező UV-fény (ultraibolya) három részre osztható: a rövid hullámhosszúságú UV-C fényt az ózon réteg ki tudja szűrni, azonban az UV-A és az UV-B sugárzást nem teljesen, ezek ellen kell védenünk bőrünket.

Védekezés
A hámréteg pigmenttermeléssel védekezik a fény ellen, emiatt barnulunk le, ki jobban, ki kevésbé. Minél több pigmentet képes termelni, annál többet maradhatunk a napon. Természetesen ez sem jelenti azt, hogy hosszú órákat tölthetünk fényvédő nélkül a napsugárzásban, hiszen a sejtjeink károsodást szenvedhetnek, és akár rosszindulatú folyamatok is elindulhatnak. A napfény által okozott égés bőrgyulladásokhoz, kiütésekhez, átmeneti pírhoz, pigmentfoltokhoz, korai bőröregedéshez, ráncosodáshoz, súlyos esetben daganatokhoz vezethet. Háromféle rosszindulatú bőrdaganatot különböztetünk meg (basalioma, laphámrák, melanoma malignum), ezek mindegyike összefüggésbe hozható az UV-sugárzás okozta fényártalommal.

Simogató  napsugarak

Készüljön fel!
Nagyon fontos a rendszeres ön- és orvosi kontroll. Ha új, szabálytalan anyajegy, folt jelenik meg rajtunk, mindenképpen érdemes megmutatni orvosnak, hiszen korai stádiumban még a rosszindulatú bőrbetegségek is gyógyíthatók. Tavasszal, mielőtt ismét intenzívebb sugárzásnak tesszük ki a bőrünket, meglátogathatunk egy bőrgyógyászt, így friss képet kaphatunk bőrünk állapotáról, és megfelelően felkészülhetünk.

Krémet, de milyet?
A megfelelő fényvédelmet saját bőrtípusunk alapján kell kiválasztanunk, mondta el dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász. Bár hatféle bőrtípus létezik, az európai általában a 2-es vagy a 3-as kategóriába tartozik. A 2-es típus haja szőke, szeme kék, zöld vagy szürke, bőre szinte fehér, csak kissé tud barnulni. A 3-as típus haja sötétszőke vagy világosbarna, szeme szürke, zöld vagy barna, bőr pedig bézsszínű, ami képes barnulni is. Az 1-es típus a világosabb jegyeket jelöli, a 4-es és az 5-ös pedig a sötétebbeket. Amikor fényvédő krémet választunk, érdemes biztonságos helyen vásárolni, például a patikában. Itt a gyógyszerész segíthet is megfelelő termék kiválasztásában. A naptejeken, napvédő krémeken feltüntetett szám a faktorszám (SPF – Sun Protection Factor), azt jelzi, hogy használatával a természetesnél mennyivel hosszabb ideig képes védekezni bőrünk a leégés ellen.
A tavaszi időszakban, amikor sétálunk a napon, de még nem napozunk aktívan, alkalmasak lehetnek az olyan hidratálók, amelynek 20-25-ös faktorszámú fényvédelme van. Fontos, hogy ne spóroljunk a krémmel, az elvárt hatást akkor fejti ki, ha a bőr minden négyzetcentiméterére 2 milligrammot kenünk. És ne feledjük, 2-3 óránál többet még napvédővel se maradjunk a tűző napon.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek