Síelés, vakáció alatt is legyen biztonságban!

Síelés, vakáció alatt is legyen biztonságban!

Nem megbetegedni, lesérülni vágyik az ember, ha elindul a hegyekbe vagy tízezer kilométeres távolságba a napsütésbe. Van néhány alapvető dolog, amire mindenkinek figyelnie kellene utazás előtt és alatt.

A kínai koronavírus terjedésétől hangos most a sajtó, de másféle kórokozók is megkeseríthetik az életünket, ha tőlünk távoli, szokatlan klímájú helyre utazunk. Nem csupán a ritka trópusi betegségeket kaphatjuk el, hanem a gyomrunk, emésztésünk is felborulhat a szokatlan ételektől, egyéb összetevőktől, a higiénia hiányától, a számunkra ismeretlen baktériumoktól.És a téli sportok szerelmeseinek is van mire vigyázniuk, hogy épségben térjenek haza.

Távoli helyeken

Érzékeny gyomrúak ezért tényleg alaposan gondolják meg, hogy mit kóstolnak meg és hol!Az a legjobb, ha helyben, előttünk készül ez az étel és elegendő ideje van arra, hogy átsüljön, átfőjön. Érdemes már az utazás előtt pár nappal probiotikumot szedni és vinni is magunkkal, mint ahogy hasfogó és gyomorrontás, görcs esetén használható patikaszereket is. Az alapos kézmosás étkezés előtt, fertőtlenítő kendők vagy zselék naponta többszöri használata nagyon fontos ilyenkor.

Síelés, vakáció alatt is legyen biztonságban!

Hóban-fagyban

Csalóka a napfény: károsíthatja a látásunkat, csúnyán leéghetünk, másrészt fagyási sérüléseket is szerezhetünk, ha óvatlanok vagyunk. Napszemüveg, naptej és meleg sapka, fülvédő, kesztyű mindig legyen nálunk!

Ha nemcsak sétálni készülünk a hóban, hanem sportolni is, akkor mindenképp melegítsünk be előtte, hideg időben még jobban figyeljünk a mozgás fokozatosságára! Kezdetben csak kifejezetten lassú, könnyed tempóban mozogjunk, így nagyobb eséllyel kerülhetjük el az izom és ízületi sérüléseket, húzódásokat, szakadásokat. Ha valakinek már eleve érzékenyebbek az ízületei, esetleg korábbi sérülései, kopásai vannak, akkor mindenképpen használjon olyan gyógyászati segédeszközt, ami tehermentesíti azt a végtagot.

És ami talán a legfontosabb, senki ne induljon útnak megfelelő biztosítás nélkül, egy kinti baleset vagy betegség ellátása milliókba kerülhet!

A cikk a Patika Tükör februári számában jelent! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek