Segítünk kikapcsolni: Színezz velünk!

Segítünk kikapcsolni: Színezz velünk!

Különleges kikapcsolódási trend indult el néhány hónappal ezelőtt: a felnőttek színeznek. A furcsa hobbi több mint hóbort, pozitív mentális hatása van.

A színezés a gyerekek mindennapi elfoglaltsága, fejleszti a színek ismeretét, a kézügyességet, a koncentrációt. Néhány hónappal ezelőtt azonban megjelentek a könyvpiacon a felnőtteknek szóló tematikus színezőkönyvek, és hatalmas sikert arattak. Az egyik legsikeresebb szerző Johanna Basford, több színezője is megjelent már, első kötetéből, a Titkos kertből több mint 1,4 millió példányt adtak el.

 

Segítünk kikapcsolni: Színezz velünk!

 

Természetesen a pszichológusokat és a viselkedéskutatókat is izgatja, hogy mi lehet a hatalmas siker titka. Egyrészt a kreatív alkotás örömére tippelnek, amely gyorsan ad sikerélményt, másrészt az önkifejezés egy egyszerű formáját látják benne. Elégedettséget adhat maga az alkotás folyamata is, energiával tölt fel (ez a flow-élmény), kikapcsol, szinte relaxál. A jobb agyfélteke dolgozik, a mindennapokban használt racionális bal pedig pihen, csökken a vérnyomás és a stresszhormonok (kortizol, adrenalin, noradrenalin) szintje, az oxigénellátottság pedig nő.

 

Ahogy a hindu vallás a mandalákat már régóta használja meditatív tevékenységként, így a színezőktől is hasonló hatást várhatunk. Ha van egy kis időd – akár a két ünnep között – próbáld ki! Az internetről számos felnőttszínezőt nyomtathatsz ingyen is. Kezdd ezzel:

 

Segítünk kikapcsolni: Színezz velünk!

 

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek