Sajtszósz húsokhoz, zöldségekhez - Egészségséf

Sajtszósz húsokhoz, zöldségekhez - Egészségséf

Kisfiam nagyon szereti a sajtszószt. Elsősorban a steakhez, de bármilyen húshoz, zöldséghez, tésztához megeszi. A boltokban lehet kapni port, amiből elkészíthető. Mivel én nem nagyon kedvelem ezeket, inkább magam készítem el otthon. Nem sok fáradság, és így biztosra tudom, mi van benne.

Elkészítési idő: kb. 15 perc

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál liszt
  • 2 dl tejszín
  • 250 g mascarpone sajt
  • 15 dkg egyéb sajt (parmezán, füstölt)

Az elkészítés nagyon egyszerű. Egy tapadásmentes edénybe felmelegítjük a vajat, hozzáadjuk a lisztet és kicsit pirítjuk. Felöntjük a tejszínnel, lassan, hogy ne csomósodjon be (úgy, mint amikor besamelt készítünk). Hozzáadjuk a mascarpone sajtot, és a másik fajta sajtot reszelve. Ha szükséges sózzuk. Összeforraljuk, és már készen is van. Ha túl sűrű, akkor pici tejjel lehet hígítani.

Sajtszósz húsokhoz, zöldségekhez - Egészségséf

Tipp! Többféle sajtot is használhatunk, de érdemes eldönteni, hogy milyen legyen a karaktere. Akár zöldfűszereket is tehetünk bele. Húsokhoz, zöldséghez kicsit sűrűbbre érdemes készíteni, tésztához hígabbra, mert a tészta magába szívja.

Jó tudni! Rama helyett vajat használjunk, amikor csak lehet, mert egészségesebb. Fehér liszt helyett pedig lehet szénhidrát csökkentett változatot is használni.

Még több recept Egészségséfünktől

Tápérték (100 g)

 

Liszt

Vaj

Főzőtejszín

10 %-os

Parmezán

Mascarpone

Energia

370 kcal

746 kcal

120 kcal

392 kcal

450 kcal

Fehérje

12,3 g

0,4 g

3,2 g

35,8 g

7,0 g

Zsír

1,3 g

80 g

10 g

25,8 g

45 g

Szénhidrát

76,3 g

0,5 g

43 g

3,2 g

2,0 g

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek