Sajtos nokedli - Egészségséfünk receptje
Ezt az ételt először Németországban ettem. A nokedlit eleve nagyon szeretem, de ez idáig ez a változat nem jutott még eszembe. Pedig egyszerű, gyors, és egy kis trükközéssel még a diétázók, cukorbetegek is ehetik.
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Hozzávalók:
- 3 db egész tojás
- liszt
- só
- langyos víz
- 12,5 kockázott bacon szalonna
- kb. 30 dkg tetszőleges, reszelhető sajt
Én úgy tanultam, hogy ahány személyre készítjük a nokedlit, annyi tojást kell venni. Nálunk három fős a szűk család, így ennyiből készítjük. A tojásokat felverjük, sózzuk, langyos vízzel elkeverjük. Lisztet adunk hozzá, simára keverjük, majd megint langyos vizet. Ezzel ismét simára keverjük. Mindezt addig, míg a megfelelő adag nem lesz belőle és az állaga is szaggathatóvá válik. Forrásban lévő vízbe szaggatjuk, kb. 5 perc forrás után leszűrjük. Közben a bacon szalonnát megpirítjuk. A leszűrt nokedlit megforgatjuk benne, majd amíg forró, a reszelt sajtot is rászórjuk és összekeverjük. Melegen tálaljuk.
Tipp! A bacont el is hagyhatjuk, illetve bármilyen sonkát megpiríthatunk vajon. Azért 12,5 dkg-ot írtam, mert amit venni szoktam, az ilyen kiszerelésben kapható, de ízlés szerint lehet használni.
Jó tudni! Ha szénhidrát csökkentett lisztet, zsírszegény sajtot használunk, és elhagyjuk a bacont, akkor diétázók is nyugodtan ehetik. Salátával még finomabb.
Még több recept Egészségséfünktől
Tápérték (100 g):
|
Liszt |
Tojás |
Trappista sajt |
Bacon |
Energia |
370 kcal |
143 kcal |
341 kcal |
486 kcal |
Fehérje |
12,3 g |
12,6 g |
25 g |
16,8 g |
Zsír |
1,3 g |
9,5 g |
26 g |
46,5 g |
Szénhidrát |
76,3 g |
1,8 g |
1,8 g |
0 |