Sajtból lesz az új rákgyógyszer?

Sajtból lesz az új rákgyógyszer?

A camambert, a brie és cheddar sajtban olyan enzim van, ami nagy mennyiségben jól pusztítja a rákos sejteket - állítja a Michigani Egyetem tanulmánya.

A nizin nevű anyag tulajdonképpen egy tartósítószer, amit a sajtiparban használnak bizonyos termékek tartósítására. A Michigani Egyetem kutatói olyan patkányokon tesztelték a nizin hatását, amelyeknek nyaki és agyi tumorjaik voltak. Kilenc hét alatt a rákos sejtek 70–80 százaléka teljesen eltűnt – jelentette be a szinte már hihetetlennek tűnő eredményeket dr. Yvonne Kapila.

A kutatás során bebizonyosodott, hogy az enzim nemcsak harmincféle rákot képes gyógyítani, de bőrfertőzéseket, légúti és hasi, valamint orális betegségeket is sikerült vele visszaszorítani. Ahhoz azonban, hogy jótékony hatását kifejtse, 800 milligramm per kilogramm nizinre van szükség – tehát több mint a hússzorosára az általunk átlagosan elfogyasztott adagnak.

Sajtból lesz az új rákgyógyszer?

A kísérleteket egyelőre csak patkányokon folytatták le, így még egyáltalán nem biztos, hogy az emberi szervezetben is hasonlóképpen működne-e a nizin. Ennek ellenére a tudósok bizakodnak, hogy akár egy új, hatékony rákgyógyszer kifejlesztéséhez is hozzásegítheti az orvostudományt.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek