Saját fia keseríti meg életét - A pszichológus válaszol

Saját fia keseríti meg életét - A pszichológus válaszol

Egy bánatos anya írt levelet dr. Bácskai Mária pszichológusunknak, mert 40 éves fia durván viselkedik vele, már-már rettegésben tartja, és felnőtt ember létére még mindig rajta élősködik.

"Kedves Mária!

65 éves vagyok, férjem nemrég halt meg. 40 éves fiamról van szó, sokat  kell küzdenem vele. Álomvilágban él, nem szeret és nem is akar dolgozni. Rengeteget dohányzik, több liter kólát is megiszik naponta, akkor is a plafonon van, ha van kóla, akkor is, ha nincs. Napjában kétszer eszik, ebből a vacsora igazán bőséges. Kiabálva, mutogatva beszél, külsejére, környezetére nem ad, s ha veszekszem vele lefürdik, de ugyanazt a ruhát és alsóneműt veszi vissza. Még kezet sem mos. Állandóan költözik ebből a „rohadt” házból, durván viselkedik velem, többször utalt rá, hogy már csak kevés időm van hátra, de nem tudja, hogyan bír ki velem még 10 évet. Húsvétkor, mikor a temetőbe mentünk, becsípődött a térdízületem, majd’ elestem. Kértem, hogy csak a karját adja ide, de közölte, hogy neki is fáj a háta. Otthon még vizet sem adott, nemhogy vacsorát. Az özvegyi nyugdíjamat ellopja, elvisz dolgokat a zálogházba, pedig nem is az övé. Bocsánatot kérek, hogy anya létemre ilyen panaszáradatot ontottam Önre, de segítségre van szükségem.

Egy bánatos anya"

Saját fia keseríti meg életét - A pszichológus válaszol

Kedves Bánatos Anya!

Mély együttérzéssel olvastam levelét, hiszen Ön nagyon nehéz helyzetben van, mellyel a férje nélkül most egyedül kell megküzdenie. Egy anyának ilyen helyzetben nem könnyű megfelelő döntést hoznia, hiszen a gyermeke iránt érzett szeretete azt diktálná, hogy óvja, amíg csak képes rá. Semmit nem tenni azonban felelőtlenség és ésszerűtlen, ezért kénytelen megkeményíteni a szívét. Higgye el, fiának is és Önnek is jót tesz azzal, ha kezébe veszi az irányítást. Ahogy a levelében leírtakból meg tudom állapítani, fia valamilyen kezeletlen pszichiátriai betegségben, esetleg személyiségzavarban szenved. Azt sem tartom kizártnak, hogy szellemi képességei alacsonyabbak az átlagosnál. Mindkettőjük érdekében mindenképpen szakemberhez kellene fordulniuk.

Első lépésként fel kell keresni a körzeti háziorvost, és ha indokolt, el kell indítaniuk egy leszázalékolási procedúrát. Mivel a fia soha nem dolgozott, valószínűleg csak szociális járadékot kaphat (ezt az önkormányzat szociális osztályán lehet majd kérvényezni), de ez is jobb annál, mint ha az Ön nyugdíját veszi el. A háziorvostól kérni kell egy beutalót a körzeti pszichiátriai gondozóba, ahova együtt kellene elmenniük. Az itt kapott orvosi szakvéleménnyel az illetékes gyámhivatalnál kell intézni a gondnokság alá helyezést.
Ha a fia nem hajlandó együttműködni, és nem megy el Önnel a pszichiátriai gondozóba, akkor  egyedül kell lépnie. Bár a most hatályos orvosi jog szerint a pszichiáter javaslatára pszichiátriai sürgősségi állapotban rendőrségi közreműködés vehető igénybe., Ez az eljárás nem jellemző, a tapasztalat szerint a rendőrség csak akkor avatkozik be, ha tettlegességig fajul a helyzet. Ezért a járhatóbb út az lehet, ha az illetékes bíróságon polgári peres eljárást indít, és kéri, hogy fiát az Ön gondnoksága alá helyezzék. A bíróság feltehetően igazságügyi orvosszakértőt rendel ki, és az ő szakvéleménye alapján döntenek a továbbiakról. Ez az eljárás körülbelül hat hónap alatt, két tárgyalás keretében lezajlik.

Tudnia kell, hogy ez a fia érdeke is, hiszen ha nincs belátási képessége, ügyeiben nem tud egyedül eljárni, mielőbb gondoskodni kell az intézeti ellátásáról, nehogy teljesen egyedül maradjon, esetleg hajléktalan legyen, ha Önnel történik valami. Mivel az ilyen intézmények maximális kapacitással működnek, az sem lenne meglepő, ha több évet kellene várni rá, hogy helyet kaphasson. Az ügy intézése közben arról se feledkezzen meg, hogy ez a krónikus stresszhelyzet Önt is nagyon megviseli, a folyamatos konfliktusok miatt legalább pszichoterápiát javasolnék, de lehet, hogy gyógyszeres kezelésre is szorulna. Nem konkrétan az ilyen helyzetek megoldásával foglalkoznak, de a nagykőrösi Mozgáskorlátozottak Egyesületénél szintén szívesen segítenek Önnek.

Dr. Bácskai Mária
pszichiáter
Mobil: 06 (30) 212-5510

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek