Sáfrány: az ősi gyógynövény, mellyel újra önmagad lehetsz

Sáfrány: az ősi gyógynövény, mellyel újra önmagad lehetsz

A sáfrányt, amelyet vörös aranynak is neveznek, régóta értékes fűszerként és a tradicionális egészségmegőrzés részeként is használják. Az sáfrányról szóló első leírások közel 4000 évesek, az egyik legősibb gyógynövényként tartják számon. (Fizetett hirdetés)

A Jóféle sáfrányt (Crocus sativus L.) főként Iránban termesztik, ám előfordul Indiában, Görögországban és Spanyolországban is. A három sáfrányszállal rendelkező Sáfrány-kagyló csak ősszel, néhány napra jelenik meg. A sáfrányszálak betakarítása a mai napig kézzel történik, ezért is a világ legdrágább fűszernövénye.

Sáfrány: az ősi gyógynövény, mellyel újra önmagad lehetsz

A sáfrány hatásiról már ókori írások is beszámolnak, napjainkban pedig számos szakember foglalkozik azzal, hogy klinikai kutatásokkal igazolják az évezredek alatt megismert és tapasztalt gyógyhatásokat. A sáfrányban sokféle hatóanyagot, többek között safranolt, krocilt és krocetint találtak. A legtöbb klinikai vizsgálat a sáfrány antidepresszív hatásának tanulmányozására irányul.(1)

Előszeretettel használják „kiegyensúlyozó”, hangulatszabályozó és stresszoldó hatása miatt is.(2) Régen egy pohár sáfrány teát javasoltak lefekvés előtt az álmatlanságban szenvedőknek. Rendszeres fogyasztása hangulatjavító hatású lehet, sok helyen ezért is nevezik "napfény fűszernek”.

Egyes kutatások beszámolnak a premenstruációs szindróma (PMS) tüneteinek enyhítéséről, mint pl. a hőhullámok, a falási rohamok, a fejfájás vagy a nyugtalanság csökkentése.(3)

A Németországban gyártott Cefasafra® étrend-kiegészítő készítmény egyedülálló összetételű, értékes sáfrány kivonatot és nagy dózisú B-vitaminokat tartalmaz. A benne levő sáfrány kivonat kiemelkedően magas minőségű (ún. Sargol), amellyel klinikai vizsgálatokat is végeztek.

www.cefasafra.hu

Sáfrány: az ősi gyógynövény, mellyel újra önmagad lehetsz

Irodalomjegyzék:

(1)     Csupor Dezső: PirulaKalauz - Pharmagist BT.- 2020,404-405. o.

(2)     https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25384672/

(3)     (3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24701496/

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek