Árulkodó nyomok

Árulkodó nyomok

Bármennyire furcsa, bőrünk mellett hajunk is árulkodik a "mulasztásokról". Az évszakváltás hajápolási teendőiről és fortélyairól beszélgettünk Gellei János fodrász-hajgyógyásszal.

A nyaralás önfeledt napjai, hetei alatt nem mindig tartunk be bizonyos szabályokat. Nem nézünk percenként az óránkra, hogy vajon még mennyi időt tölthetünk a napon, de a vízben megmártózva sem gondolunk rögtön arra, hogy a víztől összetapadó, napszítta hajunkra este milyen pakolást tegyünk. A nyáron elkövetett kisebb-nagyobb figyelmetlenségeink ősszel azonban - a tükör előtt állva - visszaköszönnek. Bármennyire furcsa, bőrünk mellett hajunk is árulkodik a "mulasztásokról". Az évszakváltás hajápolási teendőiről és fortélyairól beszélgettem Gellei János fodrász-hajgyógyásszal.

Nyáron nemcsak a bőrünk, hanem hajunk is ki van téve az erős napsugárzásnak, a környezeti ártalmaknak. Milyen károsodások érhetik a hajat?

A nyaralás alatt a nap intenzív hatása, a sós tenger vagy akár a strandok klóros vize is károsodásokat okozhat a hajban. Töredezetté, szárazzá, fénytelenné teheti a hajat. A haj elveszti vitalitását és rugalmatlanná válik.

Hogyan segíthetünk otthon ezeken a gondokon?

Ma már rendkívül hatásos hajkozmetikumok kaphatók az üzletekben. Igyekezzünk olyan hajápoló-készítményeket vásárolni, amelyek 100 százalékban tartalmaznak növényi vagy állati hatóanyagokat. Elsősorban olyan hidratáló és vitalizáló sampont kell választanunk, amely pl. tartalmaz kukoricakivonatot, limnanthes alba olajat vagy kitozánt.

A kukoricakivonat és a limnanthes alba olajok felfrissítik, védik és selymessé teszik a hajat, míg a kitonáznak, ennek a rákfélék ollójából nyert anyagnak a keratin építésében van szerepe. Hajmosás után olyan balzsamokat, pakolásokat használjunk, amelyek revitalizáló hatásúak és a bennük levő fontos hatóanyagok, pl. a növényi protein, cukorszármazékok, kukoricacsíra, algakivonat, rizsolaj, E-vitamin segítségével ápolják és védik a hajat. Ezek a nélkülözhetetlen hatóanyagok néhány perc alatt szívódnak fel a hajban és fejtik ki jótékony hatásukat. A frizura elkészítése előtt még a nedves hajra érdemes szárítást megkönnyítő fixálót tenni, amely amellett, hogy selymes fényt ad a hajnak, óvja is a forró hajszárítótól és könnyen fésülhetővé teszi.

Milyen hajápolási tanácsok adhatók a hidegebb őszi-téli napokra?

Árulkodó nyomokA hideg, szeles, esős idő beálltával érdemes betartani azt az aranyszabályt, hogy hajmosás után vizes hajjal egyáltalán ne, de hajszárítás után is csak egy bizonyos idő elteltével, lehűlt fejjel menjünk ki a szabadba. A fejbőr ugyanis könnyen megfázhat, és érzékennyé válhat a gombás és bakte-riális fertőzésekre, ami korpásodáshoz vezethet. A szabadság utáni őszi munkakezdés, iskolakezdés egyeseknél komoly pszichés megterheléssel jár. Ennek a stresz-szes állapotnak kísérő tünetei lehetnek a hajhullás, zsírosodás, de a pikkelysömör kiújulása is. Ezekkel a problémákkal azonban érdemes szakemberhez fordulni.

Őszi bőrápolás

Árulkodó nyomokNem csak hajunkat, bőrünket is az évszaknak, az adott időjárási viszonyoknak megfelelően kell ápolnunk.

Ősszel elsősorban a bőrtípusunknak megfelelő, magas tápanyagtartalmú hidratálókrémeket használjunk. Nagyon fontos még a víz-hiányos arcbőr ápolása, a vízhiány pótlása is. Ránctalanító és vízhiánypótló hatása van az iontoforézises kezelésnek, amely a bőr mélyebb rétegeibe juttat be olyan fontos hatóanyagokat, mint a kollagén, az elasztin, vagy a vízben oldódó vitaminok. A száraz, zsírhiányos bőrre jótékony hatással van az ultrahangos kozmetikai kezelés. Ezzel az eljárással olyan nélkülözhetetlen zsírban oldódó vitaminokat lehet a bőrbe juttatni, mint az A- és az E-vitamin. Az E-vitamin kiválóan konzerválja a bőrt, ugyanakkor antioxidáns, a krémekben lévő olajokat tartósítja. Az A-vitaminnak pedig hámképző hatása van.

Ősszel a legtöbb kozmetológiai problémát a napsugárzás hatásásra kialakuló pigmentációk okozzák. A bőrön megjelenő szeplőket, májfoltokat, pigmenfoltokat hámlasztó- és halványítókúrákkal jól lehet kezelni.

A kezeléshez alfahidroxisavat, általában gyümölcssavakat, glikolsavat használnak, melynek hatására fényérzékennyé válik a bőr, ezért a kúrát késő ősszel érdemes elkezdeni. Az erős napfény, szolárium ugyanis a már meglévő pigmentzavarokat fokozhatja. A hámlasztókúrának fiatalító hatása is van, eltünteti az apró ráncokat, szarkalábakat.

Télen fokozottabban kell védenünk bőrünket az időjárás viszontagságaival szemben, hiszen a nagy hideg, de a fűtött lakások száraz levegője is okozhat bőrproblémákat. Nappalra zsírosabb krémet használjunk, amely vékony védőréteget képez a bőrön, míg éjszaka legalább olyan könnyen felszívódó krémekkel ápoljuk bőrünket, amelyek nem akadályozzák a megfelelő bőrlégzést. Ügyeljünk arra, hogy elegendő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk, a vitaminhiány ugyanis számos bőrelváltozást okozhat. Ennek elkerülése érdekében bőrünket vitaminpakolásokkal is kényeztethetjük.

Az őszi, téli napokon éppúgy vágyunk a napfény kényeztetésére, mint nyáron. A szolárium, a kvarclámpa amellett, hogy mesterségesen pótolja fényigényünket, hatékony lehet bizonyos bőrelváltozások kezelésében is. A megfelelően beállított (nagyrészt UVA sugarakat kibocsátó) szoláriumok is jótékony hatással lehetnek a bőrre. A mértéktelen szoláriumozás azonban káros, a bőr idő előtti elöregedéséhez vezethet. Bizonyos gyógyszerek, kozmetikai kezelések fényérzékennyé tehetik a bőrt. Ilyen esetben az UVA sugarak éppoly ártalmasak lehetnek, mint az UVB sugarak.

A kvarclámpa egyenlő mennyiségben bocsát ki UVA, UVB, UVC sugarakat, de a kvarckezelésnél elsősorban az UVB sugarakat hasznosítják. A kvarclámpás terápiát többek között szeboreás bőrelváltozások kezelésére ajánlják.