Rovarcsípések ellen: melyiket hogyan kezelhetjük otthon?

Rovarcsípések ellen: melyiket hogyan kezelhetjük otthon?

Az életterünkben általában nem szívesen látjuk a rovarok népes táborának képviselőit, pedig ezek a sokszor idegesítő ízeltlábúak bizony rengeteg hasznos feladatot is ellátnak. A méhek és darazsak, igaz veszélyesek, de kulcsfontosságúak a beporzáshoz, a méz készítéshez, az ökológiai egyensúly fenntartásához. A hangyák bár ellephetik otthonainkat, kiemelt szerepük van a szerves hulladékok feldolgozásában. Vannak persze olyan rovarok is, melyeknek nem tudunk ehhez hasonló felmentést adni, és ha még veszélyesek is, akkor nem marad más, mint az irtásuk, elüldözésük.

Erről lesz szó cikkünkben illetve arról, mit tehetünk, ha ezek közül a kártékony fajok közül valamelyik meg is csípte a családunk egyik tagját.

Veszélyes betolakodók - amikor nem maga a csípés a gond

A lakásban vagy a kertünkben is felbukkanhatnak olyan ízeltábúak, melyek igazából semmilyen hasznot nem hoznak, maximum, ha egy-egy madárnak vagy sünnek sikerül őket elkapniuk. Ilyenek a kullancsok, amelyek rég nem csak az erdőkben lelnek otthonra. És ezek közé tartozik a fájdalmas és látványos ágyi poloska csípést okozó apró állat is, mely ráadásul nem a kertben, hanem a bútorok kárpitjaiban ver tanyát.

Éjszaka tivornyázik a poloska

Csípésük kimondottan fájdalmas, erős vakarózást, vérzést vált ki, a nyoma látványos, csalánkiütés szerű. Éjszaka aktívak, jobbára a szabad területeket, karokat, lábakat veszik célba a vérszívással. Az ágyi poloska csípését akár ételallergiának, mosópor allergiának is gondolhatjuk, idő, mire rábukkanunk a kis betolakodókra.

Mélyen a kárpitokba, a bútorok szivacsába fészkelnek be, meghúzódnak a repedésekben, falakban. A legbiztosabb megoldás, ha az érintett területek megtisztítását szakemberre bízzuk, akik általában kétszer is vegyszerezik a területet.

A csípés orvoslására nincs más megoldás, mint a poloska kiírtása, ugyanis hiába ecseteljük a csípést, a következő éjszaka ismét ellepnek minket.

Betegséget is terjeszthet a kullancs csípése

A pókokkal rokonságban álló nyolclábú vérszívók megtámadhatják házi kedvenceinket és a családunk bármely tagját is. Alulról másznak fel a bozótból a ruhánkon, és a bőrbe fúrva magukat szívják a vérünket. Nyáluk azonban tartalmazhat veszélyes kórokozókat, ilyen a Lyme-kór baktériuma és a vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladás.

Rovarcsípések ellen: melyiket hogyan kezelhetjük otthon?

A kullancsok nem mindegyike fertőz, de ha azt észleljük, hogy befúrta magát a bőrbe, haladéktalanul el kell távolítani patikákban is kapható kullancs csipesszel. A csípést figyelni kell pár napig, ha megváltozik a területe, orvoshoz kell fordulni. Ez akkor is igaz, ha a csípés után közérzetünkben észlelünk változást.

A kullancsok csípése elkerülhető riasztó spray használatával, megfelelő védőruházattal kiránduláskor és a tüzetes átvizsgálással egy-egy természetjárás után. A kullancs által okozott agyvelőgyulladás megelőzésére pedig létezik védőoltás.

Házi praktikák a rovarcsípésekre

A rovarcsípések bár kellemetlenek, mindaddig jól megbírkózik velük az ember, amíg nem jelentkezik allergia. Egy méh- vagy darázscsípés sajnos akár okozhat anafilaxiás sokkot és fulladást is, így akinek valaha volt erre érzékenysége, jó, ha tart otthont antihisztamin hatású gyógyszert, másrészt például odafigyel a darázsirtásra.

A csípésekre számos készítmény kapható a patikákban, drogériákban, de érdemes otthoni megoldásokat is ismerni, amikor épp nincs kéznél gyógyhatású készítmény.

 • A hűtés, jégkockák és a hideg borogatás mindig jót tesz, de vannak, akik emellett esküsznek az ecetre is - azzal átitatni a hűs borogatót. Darázscsípésre a citrom levét és az almaecetet is javasolják.

 • Az aloe vera növény gélszerű belső része kiváló gyulladásgátló, nyugtató, hűsít és enyhíti a viszketést. Jó, ha van otthon egy cserépnyi ebből az igénytelen növényből.

 • A zúzozz, leforrázott mentalevelek főzete is enyhülést hozhat, ha lehűtöttük. Kellemes borogatás készülhet ebből, és a menta is könnyen tartható cserepes fűszernövényként.

 • Méh- vagy hangyacsípés esetén bizonyos megfigyelések szerint hatásos a szódabikarbóna-víz elegye is, amit pasztaszerűen vigyünk fel. Ez a lúgos elegy hatástalanítja a hangyasavat és a méh savas nyálát is.

 • A méz természetes antibiotikum, és hidratálja is a bőrt.

 • Reszeljünk le uborkát és a pépet rakjuk rá a vörös puklira. Az uborka hidratál, nyugtat és hűsít. Kimondottan ajánlják pl. légy illetve bögöly csípése esetén.

 • Viszkető szúnyogcsípés ellen használhatunk zabpépet is, amit 1-2 evőkanál zablisztből vagy finom zabpehelyből készítünk el langyos vízzel. A zab segíthet csökkenteni a viszketést, irritációt és gyulladást.

 • Keverjünk össze háztartási kukoricakeményítőt vízzel és hagyjuk megszáradni a csípésen. A kukoricakeményítő kihúzza a méreganyagot a bőrből, és enyhíti a viszketést.

 • A banánban levő tannin csökkenti a duzzanatot, a viszketést és az irritációt. Ezért a banánhéj belső felével óvatosan dörzsöljük át a csípés helyét.

 • A levendula illatát nem szeretik a vérszívók, olaja pedig nyugtató hatású lehet, keverjük vízbe vagy pl. vazelinbe, shea vajba.

 • A gyógynövények közül érdemes körömvirágkrémet és árnika krémet tartani otthon, ezek is gyors enyhülést hoznak a csípés okozta gyulladásokra, ráadásul ezer féle más felhasználási lehetőségük is van.

Fontos, hogy semmilyen szert ne használjunk nyílt seben!


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek