Robot diéta

Képzeljünk el valamit, ami valahol a számítógépes játék és a háziállat között van, és segít a fogyásban. Egy feltalálónak pontosan ezt sikerült megalkotnia, amikor létrehozta az Autom-ot, azt a robotot, amely belenéz a fogyókúrázó szemébe, és pontosan azt mondja neki, amit hallania kell. A felhasználók minden nap beszélgethetnek a 38 cm magas robottal, amely segít a kalóriamegszorításban és visszajelzést illetve ösztönzést ad a fogyókúra előrehaladásáról.

Azok számára, kik nem szeretik a használati utasításokat%u2026 nos, ez esetben nincs is ilyen. Csak be kell kapcsolni az Automot, és már működik is. Kék szeme kinyílik, a feje elfordul, amint a beépített számítógépnek köszönhetően emberi arcot keres, és szemkontaktust teremt a közelben lévő emberrel.

"Hello, Autom vagyok! Nyomd meg valamelyik lenti gombot, ha beszélni akarsz hozzám" - mondja női robothangon, amerikai akcentussal. "Készen állok, kezdhetjük. Dolgozzunk együtt!"

A felhasználó bepötyögi az elhangzó kérdésekre a választ a robot képernyőjén aktuális testsúlyáról, edzésprogramjáról és célkitűzéseiről, és a gép idővel megismeri a fogyókúrázó erősségeit és gyengeségeit, hogy kérdéseit és tanácsait ezek függvényében alakíthassa. Az információkat grafikon formájában is feldolgozza, hogy ellenőrizni lehessen a fejlődést és a szokásokat.

Cory Kidd, a Massachusetts Műszaki Egyetemen ember-robot kapcsolatból doktorált kutató elméjének szülötte, az Autom az idei év második felében kerül az Egyesült Államok piacára, körülbelül 500 dolláros áron.

A 80 milliárd dollár forgalmú amerikai fogyókúrás iparágat már a Nintendo is megkörnyékezte Wii Fit és My Weight Loss Coach című játékaival, de Kidd Autom robotjával sokkal inkább személyre szabott módot biztosít a diétázóknak ahhoz, hogy felhasználhassák a technikát a karcsúsodásban. Az úgynevezett szociális robot a robotok legújabb generációjába tartozik, melyek viselkedésük adaptálásával tartanak kapcsolatot az emberekkel.


Az Autom meglehetősen egyszerű kinézetű. Feje és nyaka egy téglatest alakú törzsön ül, melyet két vaskos láb támaszt alá. Arcán nincs orr, és a szája is csak jelzésértékű. A humán-robot interakció élvonalbeli technológiája azonban a társadalomtudományok mellett a műszaki és az orvostudományokra is erőteljesen támaszkodik.

"Nagyon sokat kölcsönöz az emberi pszichológiából, vagyis megérti, hogyan tartanak kapcsolatot egymással az emberek" - nyilatkozta Kidd az AFP hírügynökségnek. "Olyan kapaszkodókra támaszkodik, amelyeket az emberek a hétköznapi kommunikációban használnak." Az Autom például egy pillanatra lenéz a törzsén lévő képernyőre, amikor arra kéri a felhasználót, hogy írjon be valamilyen adatot, mint amikor az emberek természetesen rápillantanak arra, amit megemlítenek. Jövőre egy továbbfejlesztett modellt is meg fognak jelentetni, amely már hangfelismerő technikát is alkalmaz, hogy a fogyókúrázó ne csak az érintőképernyőn keresztül, hanem szóban is kommunikálhasson a robottal.

Lona Sandon, a Texas Egyetem klinikai táplálkozáskutatója nem látta az Automot működés közben és nem szeretne elhamarkodottan ítélkezni a termék sikerességét illetően. "Egyeseknek valószínűleg hatékony eszköz lehet. Szükség van az állandó visszajelzésre, ezért megértem, milyen előnyökkel járhat. Ott van azonban az újdonság varázsa is, amit néhányan egyszerűen meg fognak unni, amint sok más dolog esetében is megfigyelhetjük" - véli Sandon, aki az Amerikai Dietetikusok Társaságának szóvivőjeként is dolgozik.

Kidd szerint azonban az Autom humán tulajdonságai, ha mégoly kezdetlegesek is, jelentős tényezőként szerepeltek abban, hogy a Boston környékén végzett kísérletben a 15 résztvevő motivált maradjon. További 15 alany egy érintőképernyős számítógépet kapott, amelyen az Automhoz hasonló program futott, 15 pedig papír alapon követte a diétát. Mindegyik résztvevőnek egy bizonyos étrendet és edzéstervet kellett követnie.

A robot átlagos használata (közel 51 nap) majdnem kétszer olyan hosszú volt, mint a papír alapú naplózás, és 40 százalékkal hosszabb, mint a számítógép használata.

"Még ha ugyanolyan animált karakter van is a képernyőn, mint az Autom, nem lehet vele ugyanolyan kapcsolatot kialakítani, mint egy igazi robottal" - állítja a feltaláló. "Robot ennek az egyszerűbb változata volt, mégis rendkívül hatékonyan lekötötte az embereket huzamosabb ideig, és segítette őket abban, hogy kitartsanak adott fogyókúrás programjuk mellett."

Kidd szerint az a tény, hogy az emberek humanizálni tudják az Automot, az általa adott tanácsokat hitelesebbé teszi. A felhasználók többek között Mayának, Caspernek és Robbie-nak nevezték el robotjaikat. Néhányan még kalapot és sálat is adtak rá.

"Amikor az emberek bizonyos köteléket alakítanak ki valamivel, majdnem olyanná válik, mint egy háziállat" - véli Kidd. Az egyes technológiák költségeinek csökkenésével a felhasználóknak lehetőségük lesz arra, hogy egyre jobban személyre szabják robotjukat: a színét, a ruházatát, a személyiségét. Még a hangját is be lehet állítani úgy, hogy kedvenc sztárunkéra hasonlítson. "Rengeteg változás várható a következő néhány évben. 30 év múlva pedig a mostani rettentően primitívnek fog tűnni. Az elmúlt évtized technikai fejlődése lehetővé tette számunkra, hogy végül létrehozzuk ezt. Az ehhez szükséges részletek nagy része 10 évvel ezelőtt még lehetetlennek tűnt volna. Öt éve már elképzelhetőnek tartották volna, két évvel ezelőtt pedig lehetségesnek, de megfizethetetlennek."

Kidd cége, az Intuitive Automata székhelye Hongkongban működik, és az Autom kínaiul is beszél - kantonit és mandarint egyaránt. A vállalat azonban kezdetben egy angol nyelvű változattal célozza meg az Egyesült Államok piacát, ahol a kormány becslései szerint a lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Kidd biztos abban, hogy a modellt más nyelvekhez és kultúrákhoz is hozzá lehet igazítani, és más egészségügyi kérdésekkel kapcsolatban, például a krónikus betegségek kezelésével, a cukorbetegséggel, sőt akár a drog- és alkoholfüggéssel kapcsolatban is fel lehet használni.

Az ENSZ Gazdasági Bizottsága és a Nemzetközi Robotikai Szövetség előrejelzései szerint 2025-re a személyi és szerelőrobotok piaca elérheti az 52 milliárd dolláros forgalmat.

Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek