Hirdetés
Reumám van? Honnan tudhatom biztosan?

Reumám van? Honnan tudhatom biztosan?

Egyik olvasónk, Ildikó (54 éves) azt kérdezi, hogy milyen tünetekből lehet arra következtetni, ha valakinek ”reumája van”, s hogy milyen vizsgálatokkal lehet mindezt biztosan megállapítani. A hölgynek egyébként a kézfeje fáj, annyira, hogy már aludni sem tud.

Dr. Szentiványi Csilla reumatológus válasza:

Szakorvosi fizikális vizsgálattal gyakran azonnal felállítható a diagnózis. A fájdalom jellege, a duzzanat, csontos deformitások, az ujjak nehezített mozgatása mind sokatmondó elváltozás. Amennyiben több diagnózis is felmerül, különféle kiegészítő vizsgálatokat kérünk, úgy mint röntgen (rövidítve: rtg), mágneses rezonancia vizsgálat (rövidítve: MRI), labor, ez utóbbi speciális immunológiai vizsgálatokkal is kiegészíthető. A fájdalom enyhítése, megszüntetése minden esetben a legfontosabb feladat. A vizsgálatok eredményétől függően az orvosnak ahhoz kell segítséget nyújtania, hogy a beteg fájdalommentesen tudjon élni. Ugyanakkor a fájdalom megszüntetésével nem fejeződik be a terápia, ezért szükségesek a fentebb említett vizsgálatok minél hamarabbi elvégzése.

Reumám van? Honnan tudhatom biztosan?

Kedves Olvasóink!

Rendszeresen kapunk Önöktől leveleket, amelyekben gondjaikról, panaszaikról írnak és szakértőinktől várnak tanácsot. A szakértőink között találnak reumatológust, pszichiátert, általános orvost, belgyógyászt, fogorvost, szülész-nőgyógyászt, kardiológust, fül-orr-géhgészt, kardiológust, ortopéd szakorvost. Állandó csapatunkhoz hamarosan csatlakozik gasztroenterológus, bőrgyógyász, gyerekorvos, és olvasóink kérdéseitől függően más szakorvosok segítségét is igénybe vesszük.

Rendkívül megtisztelő, hogy olvasóink közül ilyen sokan fordulnak hozzánk illetve szakértőinkhez. Fontosnak tartjuk azonban hangsúlyozni, hogy nincs helyes távdiagnózis. Szakértőink válaszai nem helyettesítik az orvosokkal történő személyes találkozást, és ha szükséges, a folyamatos terápiát.

A visszajelzések alapján szakértőink válaszai sokszor segítenek, amikor a levélíró nem tudja, hogy a gondjaival kihez forduljon, amikor nem kap megfelelő tájékoztatást és kiszolgáltatottnak érzi magát.

Szakértőink a jövőben is várják Olvasóink kérdéseit vagy online felületünkön.

Az egészségtükör.hu szerkesztősége

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend