Rendszeresen eldugult orral ébred? Ez lehet az oka

Rendszeresen eldugult orral ébred? Ez lehet az oka

Allergének és egyéb betegségek is okozhatják, ha rendszeresen arra ébred, hogy az orrán nem kap levegőt, egyik vagy mindkét orrnyílása eldugult. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa az éjszakai orrdugulás okait foglalta össze.

Pollenek

Allergiásként, pollenszezonban külön figyelmet kell fordítani a gyakori hajmosásra és párnahuzat cserére. Ha ezt elmulasztjuk, alvás közben töményen lélegezzük be a napközben a hajunkról a párnára tapadt polleneket, ami többek között orrdugulást is okozhat. Férfiaknál a szakáll és a bajusz alapos tisztítására is ügyelni kell. Az ágyneműt és párnahuzatokat ne a szabad levegőn szárítsuk, mert a pollenek a nedves ruhán könnyen megtapadnak, így megint csak erős tüneteket okozhatnak.

Orrdugulás por miatt

A por alatt itt valójában a mikroszkopikus méretű háziporatkát élőlényt értjük, ami pedig a konkrét panaszokat okozza, az az élőlény beszáradt széklete. Ez az, ami a bőrrel érintkezve kiütést, belélegezve pedig orrdugulást is kiválthat. Mivel a háziporatka elhalt emberi hámsejtekkel táplálkozik, ezért legnagyobb mennyiségben az ágyban – ágyneműben, matracban – fordul elő. A poratkák számának csökkentésével, az ágynemű 60 fokon történő mosásával, a matrac rendszeres porszívózásával  védekezhetünk, ám tartós megoldást csak allergén immunterápiával érhetünk el. Ezzel a kezeléssel három év alatt hozzászoktathatjuk a szervezetünket az allergénhez, így az a későbbiekben – tíz-tizenkét évig hatásos egy kezelés – nem fog tüneteket okozni.

Penész

A háziporatka mellett a másik gyakori beltéri allergén, mely szintén okozhat orrdugulást. Penész nem csak a nedves helyiségekben, fürdőszobában és konyhában jelenhet meg, hanem nagyon gyakori a jól szigetelt, emiatt rosszul szellőző, magas páratartalmú szobákban is. Megjelenését segítik a lakás építészeti hiányosságai is, mint például a hőhidak jelenléte. Északi falakra tolt szekrények mögött, ablakkeretek körül, sarkokban érdemes ellenőrizni a jelenlétét, mert ha egész éjszaka penészes szobában alszunk, reggelre bedugult orral ébredhetünk.

Rendszeresen eldugult orral ébred? Ez lehet az oka

Háziállatok szőre

Ha a lakásban kutyát vagy macskát tartunk, akkor mindenhol számíthatunk állati szőrök megjelenésére. De a tollas állatok, sőt a csupasz példányok is allergizálhatnak, hiszen nem csak az állat szőre, hanem az elhullott, lehámlott bőrdarabkái, sőt a nyálában és vizeletében lévő bizonyos fehérjék is tüneteket okozhatnak. Ha kedvencünk bejáratos a lakás minden helyiségébe, az ágyunkra is, akkor az éjszaka folyamán fokozódó tünetekre számíthatunk.

Túl száraz levegő

Ahogy a nedves levegő kedvez az allergének terjedésének, úgy a túl száraz levegő sem egészséges. Ilyenkor kiszárad a nyálkahártya, nem tudja védő funkcióját betölteni, gyakrabban elkaphatunk felső légúti betegségeket. A túl száraz levegő belélegzése kellemetlen feszítő érzést okoz, ez ellen az orrnyálkahártya védekezni próbál, így az is megeshet, hogy a túlzott orrváladék termelés miatt dugul be reggelre az orrunk. Ha a páramérő készülék szerint 40% alatti a hálószoba páratartalma, akkor párásító eszköz segítségével tehetjük komfortosabbá a levegőt.

Hormonális okok

Terhesség alatt megnő a progeszteron homon szintje, ami fokozott véráramlást okoz a szervezetben. Ez a jelenség az orrjáratok területét is érinti, ami miatt az orrnyálkahártya megduzzadhat, így sok várandós tapasztal orrdugulást. Fekvő helyzetben anatómiai okokból ez még fokozottabban jelentkezik, ezért ébredhetnek a kismamák bedugult orral. Ha nagyon zavaró, szakorvos terhesség alatt is biztonsággal használható orrsprayt tud javasolni, de sokat segíthet a fej megemelése is alvás közben.

Betegségek a háttérbe

nFelső légúti betegség, nátha gyakran okoz orrdugulást, ám ilyenkor a tünetek rendszerint 7-10 nap alatt megszűnnek. Ha hosszabb ideje orrdugulással ébred, ne bagatellizálja el, mert betegségeket is jelezhet. Orrsövényferdülés jellegzetesen féloldali orrdugulást okoz, de orrpolip is kiválthatja, ilyenkor lehet féloldali vagy mindkét oldalon is jelentkezhet. Az orrdugulás súlyos állapotokat, daganatos elváltozást is jelezhet. Nem múló panaszok esetén ezért forduljon mielőbb fül-orr-gégészhez!

Forrás: Fül-orr-gégeközpont

www.fulorrgegekozpont.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek