Rendeljünk vagy főzzünk?

Rendeljünk vagy főzzünk?

Nincs is jobb az otthon főzött ételnél! Ismerős ízek, saját magunk által válogatott alapanyagok, jól bevált receptek, gondos előkészítés, finom illatok, egy csipetnyi szeretet… ám a csodálatos otthoni ízek előállításához rengeteg idő és energia szükségeltetik. Miért ne lehetne minden szempontnak megfelelve akár rendelni is az ételt?

Abonyi Orsolya dietetikussal és táplálkozástudományi szakemberrel arról beszélgettünk, hogyan lehet beilleszteni az egészséges és tudatos táplálkozásba a különböző szállítók által kínált ételeket.

Rendelni sem drága, főzni sem olcsó
Felmerülhet, hogy otthon főzni sokkal olcsóbb, hiszen egy ételszállító esetében nemcsak az alapanyagok árát kell kifizetni, hanem a szakácsot, a rezsit, a futárt, a pénzügyest, a könyvelőt stb. Ami igaz is, de az ételből minél nagyobb a mennyiség, annál olcsóbban jön ki az adag. Egy személyre főzni pedig a legnehezebb. Ha ételszállítótól rendelünk, sokkal változatosabban állíthatjuk össze az étrendünket. És mivel egy nagyobb ételszállító menüje 7-900 forint körül mozog, ha hétvégén főzünk és ebből még hétfőre is marad, akkor négy napra 2800-3600 Ft közötti áron meg tudjuk oldani az étkezést egy főre. A rendeléssel megspórolhatjuk a bevásárlást, a túlvásárlást, a maradékkidobást, és az előkészítésre, mosogatásra és az elpakolásra szánt időt, így ha nem is olcsóbban, de mindenképpen gazdaságosabban jövünk ki, ha kombináljuk az otthoni és a szállítótól rendelt ételeket.
Egészséges ebédet szeretnék
Az egészséges étel fogalma relatív, függ attól, hogy kinek szánjuk, milyen mennyiségben fogyasztjuk, vagy éppen megfelelő hőfokon tároljuk-e a fogyasztásig. A dietetikus szerint egy étel akkor minősül egészségesnek, ha egészséges, friss alapanyagokból, megfelelő konyhatechnológiai műveletekkel készül, olyan módon, hogy az élelmiszerbiztonság is végig fontos tényező marad az ételkészítés során. Egy ételszállító esetében fontos tényező a minőségbiztosítás. Ezekhez különféle szabványok, speciális minőségbiztosítási rendszerek állnak rendelkezésükre, aminek a kiépítését minden esetben szakember végzi.  Egy ilyen tanúsítvány feltüntetése garanciát jelent a minőségre, biztonságra.

Speciális diéták
Egy egészségmegőrző vagy akár fogyókúrás étrendet viszonylag könnyen meg lehet oldani az ételszállító cégek egyre szélesebb választékából. Feltüntetik az összetevőket, és sokszor még az étlapon is megtalálható az energia- (fehérje-, zsír- szénhidrát) tartalom, ami jó kapaszkodó lehet akár egy diéta kezdetén. Megmutatja azt is, mi sok, mi kevés, mi az, ami pont elegendő, az mekkora helyet foglal el a tányéron, tehát a dietetikus szerint egy diéta kezdetén jobb választás az ételszállító, mintha random módon választanánk egy kifőzdéből.

Ételérzékenység
Bármilyen ételintolerancia esetén nagyon fontos, hogy a beteg ismerje az állapotának megfelelő diétájának jellemzőit, és pontosan tudja, hogy mire kell figyelnie. A cukorbetegek a szénhidrátok minőségét és mennyiségét figyelik, a laktózérzékenyek a tejcukor lehetséges megjelenési formáit, vagy hogy a szervezetük mennyi laktózt tud tolerálni. A dietetikus felhívja a figyelmet, hogy a gluténérzékenyek csakis olyan ételszállítótól rendeljenek, amelyik kimondottan erre specializálódott, feltünteti, hogy ételei nemcsak gluténmentesek, de az elkészítésük során sem szennyeződnek! Érdemes ezeket a szállítókat a gluténmentes és az ételallergia címszavakkal keresni az interneten. Bár ezek a menüsorok általában másfélszer, kétszer annyiba kerülnek, mint a hagyományos társaik, akinek glutén-
érzékénysége van, az tudja, hogy az alapanyagok is drágábbak.

Hogyan válasszunk?
Vannak egészségesebb menükre specializálódott kisebb ételszállítók. Ők általában változatosabb alapanyagokat használnak, de magasabb áron kínálják azokat. Egy-egy menüsor náluk 1500-2000 Ft körül alakul. A nagyobb cégek fitnesz menüje nem kínál annyi friss ételsort, de komolyabb minőségbiztosítási rendszert alkalmaznak, így megbízhatóbbak és olcsóbbak is. Abonyi Orsolya szerint határozzuk meg a célunkat, fogyni szeretnénk-e, vagy esetleg diétánkba beilleszthető ebédet keresünk, esetleg kimondottan házias ízeket keresünk, gondoljuk végig, hogy heti hány napra, és milyen összegkerettel gazdálkodhatunk. Nem baj, ha kikérjük mások véleményét is, nekik (íz, mennyiség, szállítási idő, fizetési opciók alapján) mi vált be, és nyugodtan teszteljük egy-egy hétig a különféle cégeket, hogy később könnyebben lehorgonyozzunk egy szimpatikus ételszállító mellett.

Rendeljünk vagy főzzünk?

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek