Reményteljes életek

A rettegett HIV-fertőzésről, illetve a halálos AIDS-betegségről régóta hallunk már, de az utóbbi időben talán kevesebbet. A szakemberek ma is a szűrés fontosságára hívják fel a figyelmet, hiszen a jól kezelt fertőzöttek teljes életet élhetnek, dolgozhatnak, gyermeket is vállalhatnak. A panaszmentes élet feltétele, hogy idejében felfedezzék fertőzést, és minél hamarabb elkezdődjék a páciens gyógyszeres kezelése.

1985 óta több mint 3100 HIV-fertőzést regisztráltak hazánkban, ez év június közepéig is több mint 100 esetet diagnosztizáltak az Egyesített Szent István Szent László Kórházban (ESZSZK). Jelenleg 1700 regisztrált HIV-fertőzött él hazánkban, és több mint 90 százalékuk rendszeres kezelésben részesül. Dr. Szlávik János, az ESZSZK infektológus főorvosa elmondta, hogy bár Magyarországon nincs járvány, továbbra is sok a felderítetlen fertőzött, akik nem is tudnak az állapotukról, így anélkül is fertőzhetnek, hogy tudnának róla.

Szabad a csók?
A HIV továbbra is félelmet ébreszt az emberekben, pedig nem terjed puszival, csókolózással, simogatással, kézfogással, érintéssel, köhögéssel, tüsszentéssel, izzadtsággal, közös edényhasználattal, hétköznapi használati eszközökkel. Nem viszi át a fertőzést sem szúnyog-, sem rovarcsípés, és nem jelent veszélyt az uszoda vize sem. A gyógyszeresen nem kezelt HIV-fertőzött betegek vére, ondója és hüvelyváladéka, valamint az anyatej tartalmazhat a fertőzéshez szükséges mennyiségű vírust, tehát elsősorban szexuális érintkezéssel (heteroszexuális és homo-biszexuális kapcsolatban is), ritkábban orális aktussal, illetve vérrel (pl. drogélvezők közös tűhasználata során) fertőzhet. Vérkészítményekkel csupán az egészségügyileg fejletlen országokban terjed, hazánkban nem. A HIV fertőzött anya megfertőzheti magzatát, ennek esélye 20-30 százalék, de gyógyszeres kezelés mellett csupán 1-2 százalék.

Hosszan lappangó veszély
A heveny HIV-fertőzés első tünetei nem jellegzetesek, a beteg általában nem is gondol rá, hogy fertőződött, pedig ilyenkor rendkívül magas a vírusszám, és nagyon erős a fertőzőképesség.  Az első panaszok néhány nap vagy hét alatt kezelés nélkül megszűnnek, majd tünetmentes időszak következik, amely akár 5-10 évig is eltarthat. A beteg közérzete ezalatt jó, ám szervezetében zajlik a vírusszaporodás, illetve fertőzőképes is marad. A következő stádiumban az immunrendszer és a vírus egyensúlya megbomlik, és fokozatosan megjelennek a HIV-re utaló jelek.

Szűrés: kinek, hogyan?
Dr. Szlávik János azt tanácsolja, hogy mindenki, aki több partnerrel él rendszeres nemi életet, csináltasson évente HIV-tesztet. A fertőzöttség csak szűréssel mutatható ki, a hagyományos módszer a vérvétel. Ilyen tesztet végeznek a bőr- és nemibeteg gondozókban, sok magánrendelőben, illetve az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálatnál a budapesti Karolina úton. Az országban több központban is nyújtanak segítséget HIV-fertőzéssel kapcsolatban, a résztvevő intézmények listája a hivinfo.hu internetes oldalon található. Ma már gyorstesztek is rendelkezésre állnak, vérből, illetve nyálból is kimutatható a fertőzés. A beteg ujjából vett vérmintából rövid idő alatt megállapítható, hogy fennáll-e a HIV-fertőzés gyanúja: ilyen gyorsteszttel végzett, ingyenes, anonim HIV-szűrésre van lehetőség hétfőtől–csütörtökig 14 és 16 óra között, pénteken 13 és 15 óra között a Szent László Kórház Központi Felnőtt Ambulanciáján.

Reményteljes életek

 

A HIV-fertőzés tünete

Korai stádium:
- rossz közérzet
- láz
- ízületi fájdalmak
- torokfájás
- többszörös nyirokcsomó-duzzanat
- ritkábban kiütések

Előrehaladott stádium:
- elhúzódó nyirokcsomó-duzzanatok
- szokatlan bőrgyógyászati kórképek (pl. övsömör, vírusos szemölcsök, gombás fertőzések)

- súlyos faggyútúltengés
- arcbőrgyulladás
- tartós láz
- hasmenés
- jelentős fogyás
- éjszakai izzadás

Utolsó stádium (AIDS):
- tuberculosis
- Kaposi-szarkóma
- tüdőgyulladás
- gombás nyelőcső- vagy agyhártya-gyulladás
- agytályog
- daganatos betegségek

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek